Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant activity of selected phenols and herbs used in diets for medical conditions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F10%3A00024345" target="_blank" >RIV/60461373:22330/10:00024345 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60460709:41210/10:48049

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant activity of selected phenols and herbs used in diets for medical conditions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The antioxidant activity of some herbs used in dietology practice was determined by the DPPH free radical method, which was calibrated with ascorbic acid. Mostly hydrophilic phenols are the most active compounds in plants, and therefore water was used asthe extraction agent. Besides antioxidant activity, total phenolic compounds content was also measured and strong correlation between these two values was found. Extracts of lemon balm (Melissa officinalis L.), peppermint (Mentha x piperita L.), oregano(Origanum vulgare L.), Greek oregano (Origanum heracleoticum L.), sage (Salvia officinalis L.) and winter savory (Satureja montana L.) showed very significant activity. It was comparable with the activity of green tea, namely in case of oregano and peppermint. Lower activity was observed in case of rosemary (Rosmarinus officinalis L.), marjoram (Majorana hortensis), hyssop (Hyssopus officinalis L.), sweet basil (Ocimum basilicum) and lovage (Levisticum officinale Koch.). Inhibitory acti

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of selected phenols and herbs used in diets for medical conditions

  • Popis výsledku anglicky

    The antioxidant activity of some herbs used in dietology practice was determined by the DPPH free radical method, which was calibrated with ascorbic acid. Mostly hydrophilic phenols are the most active compounds in plants, and therefore water was used asthe extraction agent. Besides antioxidant activity, total phenolic compounds content was also measured and strong correlation between these two values was found. Extracts of lemon balm (Melissa officinalis L.), peppermint (Mentha x piperita L.), oregano(Origanum vulgare L.), Greek oregano (Origanum heracleoticum L.), sage (Salvia officinalis L.) and winter savory (Satureja montana L.) showed very significant activity. It was comparable with the activity of green tea, namely in case of oregano and peppermint. Lower activity was observed in case of rosemary (Rosmarinus officinalis L.), marjoram (Majorana hortensis), hyssop (Hyssopus officinalis L.), sweet basil (Ocimum basilicum) and lovage (Levisticum officinale Koch.). Inhibitory acti

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Food Sciences

  • ISSN

    1212-1800

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000282056400009

  • EID výsledku v databázi Scopus