Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of storage on quality of herbs genus Origanum

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F16%3A70603" target="_blank" >RIV/60460709:41210/16:70603 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/608" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5219/608</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/608" target="_blank" >10.5219/608</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of storage on quality of herbs genus Origanum

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lamiaceae family herbs: oregano (Origanum vulgare L.) and Greek oregano (Origanum heracleoticum L.) were planted and analyzed. Herb samples were extracted by hot demineralised water. DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical scavenging method was used for antioxidant activity assessment. The total phenolic content was determined spectrophotometrically by using Folin-Ciocalteu reagent. Steam distillation of essential oils was carried out via Clevenger Apparatus. The obtained essential oils were analysed by GC-MS technique. Results of tested fresh, dried and frozen herbs showed a considerable potential for quenching the free DPPH radical. Significantly higher antioxidant activity was found in dried herbs comparing to fresh and frozen, but only in case of values calculated per 100 g of the sample. However, the differences were not statistically significant after recalculation when expressed on dry matter content. There was no difference between fresh and frozen samples. The content of total phenols w

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of storage on quality of herbs genus Origanum

  • Popis výsledku anglicky

    Lamiaceae family herbs: oregano (Origanum vulgare L.) and Greek oregano (Origanum heracleoticum L.) were planted and analyzed. Herb samples were extracted by hot demineralised water. DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radical scavenging method was used for antioxidant activity assessment. The total phenolic content was determined spectrophotometrically by using Folin-Ciocalteu reagent. Steam distillation of essential oils was carried out via Clevenger Apparatus. The obtained essential oils were analysed by GC-MS technique. Results of tested fresh, dried and frozen herbs showed a considerable potential for quenching the free DPPH radical. Significantly higher antioxidant activity was found in dried herbs comparing to fresh and frozen, but only in case of values calculated per 100 g of the sample. However, the differences were not statistically significant after recalculation when expressed on dry matter content. There was no difference between fresh and frozen samples. The content of total phenols w

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    207-214

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus