Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The effect of drying on antioxidant activity of selected Lamiaceae herbs

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F15%3A68423" target="_blank" >RIV/60460709:41210/15:68423 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/474" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5219/474</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/474" target="_blank" >10.5219/474</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The effect of drying on antioxidant activity of selected Lamiaceae herbs

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antioxidant activity and total phenolics content of selected fresh and dried herbs from the Lamiaceae family were compared. The analysed herbs included Thymus vulgaris, Origanum vulgare, Satureja hortensis, Origanum majorana, and Origanum heracleoticum from the 1st and the 2nd harvests. The antioxidant activity was determined using DPPH method and the total content of phenols was analysed using the Folin-Ciocalteu reagent. Ascorbic and gallic acids were used as reference standards. All the analysed herbs had the reasonable potential to reduce the DPPH radical. The dried herbs from the 2nd harvest had the highest antioxidant activity. Oregano exhibited the highest antioxidant activity from the analyzed samples of both harvests together. The descending order of the samples was oregano ? Greek oregano ? marjoram ? summer savory ? thyme. Marjoram from the 2nd harvest had the highest antioxidant activity from the fresh samples. The lowest activity was observed in thyme from the 2nd harvest.

  • Název v anglickém jazyce

    The effect of drying on antioxidant activity of selected Lamiaceae herbs

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidant activity and total phenolics content of selected fresh and dried herbs from the Lamiaceae family were compared. The analysed herbs included Thymus vulgaris, Origanum vulgare, Satureja hortensis, Origanum majorana, and Origanum heracleoticum from the 1st and the 2nd harvests. The antioxidant activity was determined using DPPH method and the total content of phenols was analysed using the Folin-Ciocalteu reagent. Ascorbic and gallic acids were used as reference standards. All the analysed herbs had the reasonable potential to reduce the DPPH radical. The dried herbs from the 2nd harvest had the highest antioxidant activity. Oregano exhibited the highest antioxidant activity from the analyzed samples of both harvests together. The descending order of the samples was oregano ? Greek oregano ? marjoram ? summer savory ? thyme. Marjoram from the 2nd harvest had the highest antioxidant activity from the fresh samples. The lowest activity was observed in thyme from the 2nd harvest.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    9

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    252-257

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus