Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional parameters of selected culinary herbs (Lamiaceae)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F09%3A00144427" target="_blank" >RIV/62156489:43510/09:00144427 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional parameters of selected culinary herbs (Lamiaceae)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study was evaluated the content of total phenolics and flavonoids, and total antioxidant activity of 7 species and cultivars of herbs commonly used in fresh stage (basil, marjoram, summer savory, thyme). The total flavonoids content ranged from 125 to 360 mg catechin equivalents (CE).100g-1 of fresh herb. The highest average total flavonoids content was ascertained by thyme (291,2 mg CE.100g-1) followed by basil 'Lettuce Leaf' (251,0 mg CE.100g-1). In the case of total phenolic content were measured amounts in the range from 0,16 g gallic acid equivalents (GAE).100g-1 to 0,80 GAE .100g-1. The highest average level of total phenolics contained marjoram (0,577 GAE .100g-1) and thyme (0,530 GAE .100g-1). Another herbs contained from 0,250 GAE .100g-1 (basil 'Compakt') to 0,363 GAE .100g-1 (basil 'Ohře'). Total antioxidant capacity was evaluated using Photochem from German company Analytik Jena. The best results were obtained again by thyme (0,891 g Trolox equivalents (TE).100g-1)

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional parameters of selected culinary herbs (Lamiaceae)

  • Popis výsledku anglicky

    In this study was evaluated the content of total phenolics and flavonoids, and total antioxidant activity of 7 species and cultivars of herbs commonly used in fresh stage (basil, marjoram, summer savory, thyme). The total flavonoids content ranged from 125 to 360 mg catechin equivalents (CE).100g-1 of fresh herb. The highest average total flavonoids content was ascertained by thyme (291,2 mg CE.100g-1) followed by basil 'Lettuce Leaf' (251,0 mg CE.100g-1). In the case of total phenolic content were measured amounts in the range from 0,16 g gallic acid equivalents (GAE).100g-1 to 0,80 GAE .100g-1. The highest average level of total phenolics contained marjoram (0,577 GAE .100g-1) and thyme (0,530 GAE .100g-1). Another herbs contained from 0,250 GAE .100g-1 (basil 'Compakt') to 0,363 GAE .100g-1 (basil 'Ohře'). Total antioxidant capacity was evaluated using Photochem from German company Analytik Jena. The best results were obtained again by thyme (0,891 g Trolox equivalents (TE).100g-1)

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Smotra naučnih radova

  • ISSN

    1450-7323

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    6

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    RS - Srbská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus