Nutritional parameters of selected culinary herbs (Lamiaceae)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F09%3A00144427" target="_blank" >RIV/62156489:43510/09:00144427 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional parameters of selected culinary herbs (Lamiaceae)
Popis výsledku v původním jazyce
In this study was evaluated the content of total phenolics and flavonoids, and total antioxidant activity of 7 species and cultivars of herbs commonly used in fresh stage (basil, marjoram, summer savory, thyme). The total flavonoids content ranged from 125 to 360 mg catechin equivalents (CE).100g-1 of fresh herb. The highest average total flavonoids content was ascertained by thyme (291,2 mg CE.100g-1) followed by basil 'Lettuce Leaf' (251,0 mg CE.100g-1). In the case of total phenolic content were measured amounts in the range from 0,16 g gallic acid equivalents (GAE).100g-1 to 0,80 GAE .100g-1. The highest average level of total phenolics contained marjoram (0,577 GAE .100g-1) and thyme (0,530 GAE .100g-1). Another herbs contained from 0,250 GAE .100g-1 (basil 'Compakt') to 0,363 GAE .100g-1 (basil 'Ohře'). Total antioxidant capacity was evaluated using Photochem from German company Analytik Jena. The best results were obtained again by thyme (0,891 g Trolox equivalents (TE).100g-1)
Název v anglickém jazyce
Nutritional parameters of selected culinary herbs (Lamiaceae)
Popis výsledku anglicky
In this study was evaluated the content of total phenolics and flavonoids, and total antioxidant activity of 7 species and cultivars of herbs commonly used in fresh stage (basil, marjoram, summer savory, thyme). The total flavonoids content ranged from 125 to 360 mg catechin equivalents (CE).100g-1 of fresh herb. The highest average total flavonoids content was ascertained by thyme (291,2 mg CE.100g-1) followed by basil 'Lettuce Leaf' (251,0 mg CE.100g-1). In the case of total phenolic content were measured amounts in the range from 0,16 g gallic acid equivalents (GAE).100g-1 to 0,80 GAE .100g-1. The highest average level of total phenolics contained marjoram (0,577 GAE .100g-1) and thyme (0,530 GAE .100g-1). Another herbs contained from 0,250 GAE .100g-1 (basil 'Compakt') to 0,363 GAE .100g-1 (basil 'Ohře'). Total antioxidant capacity was evaluated using Photochem from German company Analytik Jena. The best results were obtained again by thyme (0,891 g Trolox equivalents (TE).100g-1)
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Smotra naučnih radova
ISSN
1450-7323
e-ISSN
—
Svazek periodika
6
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
RS - Srbská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—