Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Nutritional Parameters of Selected Culinary herbs (Lamiaceae)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F10%3A00168870" target="_blank" >RIV/62156489:43510/10:00168870 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Nutritional Parameters of Selected Culinary herbs (Lamiaceae)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This study was conducted to evaluate the content of total phenolics and flavonoids, and total antioxidant activity of 7 species and cultivars of herbs commonly used in fresh stage (basil, marjoram, summer savory, thyme). The total flavonoids content ranged from 125 to 360 mg catechin equivalents (CE).100g-1 of fresh herb. The highest average total flavonoids content was found in thyme (291,2 mg CE.100g-1) followed by basil cv. 'Lettuce Leaf' (251,0 mg CE.100g-1). The measured total phenolic content ranged from 0,16 g gallic acid equivalents (GAE).100g-1 to 0,80 GAE .100g-1. The highest average level of total phenolics was determined in marjoram (0,577 GAE .100g-1) and thyme (0,530 GAE .100g-1), followed by basil cvs. 'Ohře'and 'Compakt' (0, 363 and 0,250 GAE. 100g-1, respectively). Total antioxidant capacity was evaluated by the Analytik Jena Photochem system. The best results were obtained again with thyme (0,891 g Trolox equivalents (TE).100g-1) followed by basil cv. 'Lettuce Leaf' (

  • Název v anglickém jazyce

    Nutritional Parameters of Selected Culinary herbs (Lamiaceae)

  • Popis výsledku anglicky

    This study was conducted to evaluate the content of total phenolics and flavonoids, and total antioxidant activity of 7 species and cultivars of herbs commonly used in fresh stage (basil, marjoram, summer savory, thyme). The total flavonoids content ranged from 125 to 360 mg catechin equivalents (CE).100g-1 of fresh herb. The highest average total flavonoids content was found in thyme (291,2 mg CE.100g-1) followed by basil cv. 'Lettuce Leaf' (251,0 mg CE.100g-1). The measured total phenolic content ranged from 0,16 g gallic acid equivalents (GAE).100g-1 to 0,80 GAE .100g-1. The highest average level of total phenolics was determined in marjoram (0,577 GAE .100g-1) and thyme (0,530 GAE .100g-1), followed by basil cvs. 'Ohře'and 'Compakt' (0, 363 and 0,250 GAE. 100g-1, respectively). Total antioxidant capacity was evaluated by the Analytik Jena Photochem system. The best results were obtained again with thyme (0,891 g Trolox equivalents (TE).100g-1) followed by basil cv. 'Lettuce Leaf' (

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta agriculturae Serbica : Naučni časopis Agronomskog fakulteta

  • ISSN

    0354-9542

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    29

  • Stát vydavatele periodika

    RS - Srbská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    77-82

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus