Nutritional Parameters of Selected Culinary herbs (Lamiaceae)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F10%3A00168870" target="_blank" >RIV/62156489:43510/10:00168870 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Nutritional Parameters of Selected Culinary herbs (Lamiaceae)
Popis výsledku v původním jazyce
This study was conducted to evaluate the content of total phenolics and flavonoids, and total antioxidant activity of 7 species and cultivars of herbs commonly used in fresh stage (basil, marjoram, summer savory, thyme). The total flavonoids content ranged from 125 to 360 mg catechin equivalents (CE).100g-1 of fresh herb. The highest average total flavonoids content was found in thyme (291,2 mg CE.100g-1) followed by basil cv. 'Lettuce Leaf' (251,0 mg CE.100g-1). The measured total phenolic content ranged from 0,16 g gallic acid equivalents (GAE).100g-1 to 0,80 GAE .100g-1. The highest average level of total phenolics was determined in marjoram (0,577 GAE .100g-1) and thyme (0,530 GAE .100g-1), followed by basil cvs. 'Ohře'and 'Compakt' (0, 363 and 0,250 GAE. 100g-1, respectively). Total antioxidant capacity was evaluated by the Analytik Jena Photochem system. The best results were obtained again with thyme (0,891 g Trolox equivalents (TE).100g-1) followed by basil cv. 'Lettuce Leaf' (
Název v anglickém jazyce
Nutritional Parameters of Selected Culinary herbs (Lamiaceae)
Popis výsledku anglicky
This study was conducted to evaluate the content of total phenolics and flavonoids, and total antioxidant activity of 7 species and cultivars of herbs commonly used in fresh stage (basil, marjoram, summer savory, thyme). The total flavonoids content ranged from 125 to 360 mg catechin equivalents (CE).100g-1 of fresh herb. The highest average total flavonoids content was found in thyme (291,2 mg CE.100g-1) followed by basil cv. 'Lettuce Leaf' (251,0 mg CE.100g-1). The measured total phenolic content ranged from 0,16 g gallic acid equivalents (GAE).100g-1 to 0,80 GAE .100g-1. The highest average level of total phenolics was determined in marjoram (0,577 GAE .100g-1) and thyme (0,530 GAE .100g-1), followed by basil cvs. 'Ohře'and 'Compakt' (0, 363 and 0,250 GAE. 100g-1, respectively). Total antioxidant capacity was evaluated by the Analytik Jena Photochem system. The best results were obtained again with thyme (0,891 g Trolox equivalents (TE).100g-1) followed by basil cv. 'Lettuce Leaf' (
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2010
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta agriculturae Serbica : Naučni časopis Agronomskog fakulteta
ISSN
0354-9542
e-ISSN
—
Svazek periodika
15
Číslo periodika v rámci svazku
29
Stát vydavatele periodika
RS - Srbská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
77-82
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—