Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidant activity of Lamiaceae herbs grown under organic and conventional farming

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F14%3A64177" target="_blank" >RIV/60460709:41210/14:64177 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/60461373:22330/14:43898010

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Antioxidant activity of Lamiaceae herbs grown under organic and conventional farming

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Lamiaceae herbs produce varieties of secondary metabolites which can be effectively used as food antioxidants. Antioxidant potential of selected widely used culinary herbs (two oregano species ? Origanum vulgare L. and Origanum heracleoticum L. and spearmint Mentha spicata L.) from organic and conventional farming was therefore tested. Activity of aqueous extract was measured by using diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging method, total phenolics content was determined by using the Folin-Ciocalteu reagent method. Antioxidant activity of both fresh and dried herbs was tested by the Schaal test based on the monitoring of the course of fat oxidation gravimetrically with free oxygen access in the dark at 60°C. Essential oils components which playan important role in antioxidant activity of herbs were determined by GC/MS analysis. Herbs from organic farming did not exhibit statistically significant higher antioxidant activity than those grown conventionally. Higher antioxidant ac

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of Lamiaceae herbs grown under organic and conventional farming

  • Popis výsledku anglicky

    Lamiaceae herbs produce varieties of secondary metabolites which can be effectively used as food antioxidants. Antioxidant potential of selected widely used culinary herbs (two oregano species ? Origanum vulgare L. and Origanum heracleoticum L. and spearmint Mentha spicata L.) from organic and conventional farming was therefore tested. Activity of aqueous extract was measured by using diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) radical scavenging method, total phenolics content was determined by using the Folin-Ciocalteu reagent method. Antioxidant activity of both fresh and dried herbs was tested by the Schaal test based on the monitoring of the course of fat oxidation gravimetrically with free oxygen access in the dark at 60°C. Essential oils components which playan important role in antioxidant activity of herbs were determined by GC/MS analysis. Herbs from organic farming did not exhibit statistically significant higher antioxidant activity than those grown conventionally. Higher antioxidant ac

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    O - Projekt operacniho programu

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Scientia Agriculturae Bohemica

  • ISSN

    1211-3174

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    45

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    19-25

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus