Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022432" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022432 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Moderní dietologie doporučuje používání různých aromatických bylin (čerstvých nebo sušených) v pokrmech pro šetřící diety pro zlepsení flavour těchto pokrmů. Tyto byliny současně obsahují řadu látek s antioxidační aktivitou, hlavně fenolů a askorbové kyseliny. Antioxidační aktivita bylin byla hodnocena ve vodném extraktu bylin pomocí zhášení radikálu DPPH. Metoda byla kalibrována na askorbovou kyselinu. Nejvýraznější antioxidační působení vykazovaly máta peprná (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), řecké oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), šalvěj (Salvia officinalis) a saturejka (Satureja montana)

  • Název v anglickém jazyce

    Antioxidant activity of some herbs used in dietology practice

  • Popis výsledku anglicky

    Modified diets used for the protection of the gastrointestinal system usually have a bland taste and aroma. The motivation for consumers to restrict their normal diet and to adhere to these modified diets is very weak. Therefore, modern dietology recommends the use of various herbs (fresh or dried) in meal preparation to improve the flavour. These herbs often contain various compounds with antioxidant effects, mainly phenols and/or ascorbic acid. The antioxidant activity of some herbs used in dietologywas determined by monitoring their ability to scavenge radicals from 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH). This method is calibrated with ascorbic acid as a very important hydrophilic antioxidant. In herbs various phenols are the most active compounds.Therefore, the activity was measured in water extracts of selected herbs. Mentha (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), greek oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), sage (Salvia officinalis) and savory (Satureja montana) sh

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2009

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Antioxidanty 2009

  • ISBN

    978-80-552-0209-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    SPU Nitra

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    6. 5. 2009

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku