Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60461373%3A22330%2F09%3A00022432" target="_blank" >RIV/60461373:22330/09:00022432 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Antioxidační působení vybraných druhů koření používaných v šetřících dietách
Popis výsledku v původním jazyce
Moderní dietologie doporučuje používání různých aromatických bylin (čerstvých nebo sušených) v pokrmech pro šetřící diety pro zlepsení flavour těchto pokrmů. Tyto byliny současně obsahují řadu látek s antioxidační aktivitou, hlavně fenolů a askorbové kyseliny. Antioxidační aktivita bylin byla hodnocena ve vodném extraktu bylin pomocí zhášení radikálu DPPH. Metoda byla kalibrována na askorbovou kyselinu. Nejvýraznější antioxidační působení vykazovaly máta peprná (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), řecké oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), šalvěj (Salvia officinalis) a saturejka (Satureja montana)
Název v anglickém jazyce
Antioxidant activity of some herbs used in dietology practice
Popis výsledku anglicky
Modified diets used for the protection of the gastrointestinal system usually have a bland taste and aroma. The motivation for consumers to restrict their normal diet and to adhere to these modified diets is very weak. Therefore, modern dietology recommends the use of various herbs (fresh or dried) in meal preparation to improve the flavour. These herbs often contain various compounds with antioxidant effects, mainly phenols and/or ascorbic acid. The antioxidant activity of some herbs used in dietologywas determined by monitoring their ability to scavenge radicals from 1,1-diphenyl-2-picryl-hydrazyl (DPPH). This method is calibrated with ascorbic acid as a very important hydrophilic antioxidant. In herbs various phenols are the most active compounds.Therefore, the activity was measured in water extracts of selected herbs. Mentha (Mentha x piperita), oregano (Origanum vulgare), greek oregano (?rigani?; Origanum heracleoticum), sage (Salvia officinalis) and savory (Satureja montana) sh
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Antioxidanty 2009
ISBN
978-80-552-0209-9
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
—
Název nakladatele
SPU Nitra
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
6. 5. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—