Přírodní antioxidanty - významné obsahové látky ve zdravé výživě lidí
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20026" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20026 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Natural antioxidants - Important food constituents in human healthy nutrition
Popis výsledku v původním jazyce
Antioxidants constitute a large group of secondary plant metabolites being ubiquitous among higher plants and they have been repeatedly implicated as potent constituents with the potential therapeutic value esp. of flavonoids in reduced risk for cardiovascular diseases and cancer. They represent a large group of naturally occurring compounds, which recently have attracted considerable attention as dietary constituents with potential importance for human health. Polyphenolic compounds, esp. flavonoids are effective antioxidants due to their capability to scavenge free radicals of fatty acids and oxygen. Major antioxidants related to their chemical structure could be classified into polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, coumarins), carotenoids, tocopherols, ascorbic acid and selenium. Major sources of these compounds are fruits, vegetables, potatoes, cereals, among beverages vegetable and fruit juices, tea, coffee, red wine and beer are important antioxidant sour
Název v anglickém jazyce
Natural antioxidants - Important food constituents in human healthy nutrition
Popis výsledku anglicky
Antioxidants constitute a large group of secondary plant metabolites being ubiquitous among higher plants and they have been repeatedly implicated as potent constituents with the potential therapeutic value esp. of flavonoids in reduced risk for cardiovascular diseases and cancer. They represent a large group of naturally occurring compounds, which recently have attracted considerable attention as dietary constituents with potential importance for human health. Polyphenolic compounds, esp. flavonoids are effective antioxidants due to their capability to scavenge free radicals of fatty acids and oxygen. Major antioxidants related to their chemical structure could be classified into polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, coumarins), carotenoids, tocopherols, ascorbic acid and selenium. Major sources of these compounds are fruits, vegetables, potatoes, cereals, among beverages vegetable and fruit juices, tea, coffee, red wine and beer are important antioxidant sour
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vitamins 2007 Nutrition and Diagnostics
ISBN
978-80-7194-937-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
66-67
Název nakladatele
Univerzita Tomáše Bati Zlín
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha, ČZU
Datum konání akce
19. 9. 2007
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—