Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Přírodní antioxidanty - významné obsahové látky ve zdravé výživě lidí

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F60460709%3A41210%2F07%3A20026" target="_blank" >RIV/60460709:41210/07:20026 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Natural antioxidants - Important food constituents in human healthy nutrition

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Antioxidants constitute a large group of secondary plant metabolites being ubiquitous among higher plants and they have been repeatedly implicated as potent constituents with the potential therapeutic value esp. of flavonoids in reduced risk for cardiovascular diseases and cancer. They represent a large group of naturally occurring compounds, which recently have attracted considerable attention as dietary constituents with potential importance for human health. Polyphenolic compounds, esp. flavonoids are effective antioxidants due to their capability to scavenge free radicals of fatty acids and oxygen. Major antioxidants related to their chemical structure could be classified into polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, coumarins), carotenoids, tocopherols, ascorbic acid and selenium. Major sources of these compounds are fruits, vegetables, potatoes, cereals, among beverages vegetable and fruit juices, tea, coffee, red wine and beer are important antioxidant sour

  • Název v anglickém jazyce

    Natural antioxidants - Important food constituents in human healthy nutrition

  • Popis výsledku anglicky

    Antioxidants constitute a large group of secondary plant metabolites being ubiquitous among higher plants and they have been repeatedly implicated as potent constituents with the potential therapeutic value esp. of flavonoids in reduced risk for cardiovascular diseases and cancer. They represent a large group of naturally occurring compounds, which recently have attracted considerable attention as dietary constituents with potential importance for human health. Polyphenolic compounds, esp. flavonoids are effective antioxidants due to their capability to scavenge free radicals of fatty acids and oxygen. Major antioxidants related to their chemical structure could be classified into polyphenols (flavonoids, anthocyanins, phenolcarboxylic acids, coumarins), carotenoids, tocopherols, ascorbic acid and selenium. Major sources of these compounds are fruits, vegetables, potatoes, cereals, among beverages vegetable and fruit juices, tea, coffee, red wine and beer are important antioxidant sour

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Vitamins 2007 Nutrition and Diagnostics

  • ISBN

    978-80-7194-937-4

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    66-67

  • Název nakladatele

    Univerzita Tomáše Bati Zlín

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Praha, ČZU

  • Datum konání akce

    19. 9. 2007

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku