Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - II. část
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F11%3A00055448" target="_blank" >RIV/00216224:14110/11:00055448 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Laktózová tolerance versus laktózová intolerance - II. část
Popis výsledku v původním jazyce
Ačkoliv se tolerance laktózy v různé míře vyskytuje u lidí po celém světě, je pro určité skupiny obyvatelstva typická vyšší či nižší forma laktózové intole-rance. V literatuře bývá popisována také jako hypolaktázie či non-perzistence laktázy (nedostatečnost laktázy). Mění se věkem či v důsledku aktuální ?kondice" tenkého střeva. Hlavní příznaky projevů laktózové intolerance jsou poměrně jasné, ale také celkem nespecifické, snadno zaměnitelné za příznaky častých či méně častých onemocnění trávicího traktu. Jejich správná diagnostika tak může být bez použití speciálních testů na aktivitu laktázy zkomplikována. Výživové doporučení silně závisí na pochopení podmínek individuální laktózové intolerance, která je pak jednoduše umírněna vhodným výběrem potravin obsahujících laktózu.
Název v anglickém jazyce
Lactose tolerance versus lactose intolerance
Popis výsledku anglicky
Although the tolerance of lactose in varying degrees occurs in people throughout the world, for certain population groups characterized by higher or lower form of lactose intolerance. In the literature it is described as hypolaktázie or non-persistence of lactase (lactase deficiency). Varies with age or due to the current "fitness" of the small intestine. Main symptoms of lactose intolerance symptoms are quite clear, but also quite non-specific, easily mistaken for symptoms of frequent or less frequentdiseases of the digestive tract. The correct diagnosis can be no use of special tests complicated by lactase activity. Nutritional advice depends heavily on understanding the individual circumstances of lactose intolerance, which is then easy to moderatesuitable choice of foods containing lactose.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Sestra v diabetologii
ISSN
1801-2809
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
5-7
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—