Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Measuring the lactose content in milk

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28140%2F16%3A43874828" target="_blank" >RIV/70883521:28140/16:43874828 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/16:43874828

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/pdf/2016/39/matecconf_cscc2016_05011.pdf" target="_blank" >http://www.matec-conferences.org/articles/matecconf/pdf/2016/39/matecconf_cscc2016_05011.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1051/matecconf/20167605011" target="_blank" >10.1051/matecconf/20167605011</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Measuring the lactose content in milk

  • Popis výsledku v původním jazyce

    . Raman spectroscopy has become a powerful and popular tool for food systems analyses lately. Based on characteristic vibrations of the studied material, the information on its content and structure can be answered. In the paper, Raman spectroscopy is studied for a purpose of lactose content in milk assessment. Lactose, the milk disaccharide, in a human organism decomposes during digestion by the act of enzyme lactase to more easily digestible monosaccharides - glucose and galactose. The lack of enzyme lactase causes symptoms of lactose intolerance what limits lactose-intolerant individuals in the intake of milk and dairy products. Lactose-free products in the diet can be a solution. Raman spectroscopy offers rapid measurement independent of the number of chemicals and other in the paper listed benefits. Raman spectra of lactose, glucose and galactose exhibit enough differences to distinguish the content of lactose in milk. C-O-H bending mode at 1087 cm-1 is used for lactose quantification. The method accuracy for measuring content of lactose was tested on dried milk droplets. Evaluation of the spectroscopic data was related to two different substances - phenylalanine contained generally in the milk and crystal violet used as an internal standard.

  • Název v anglickém jazyce

    Measuring the lactose content in milk

  • Popis výsledku anglicky

    . Raman spectroscopy has become a powerful and popular tool for food systems analyses lately. Based on characteristic vibrations of the studied material, the information on its content and structure can be answered. In the paper, Raman spectroscopy is studied for a purpose of lactose content in milk assessment. Lactose, the milk disaccharide, in a human organism decomposes during digestion by the act of enzyme lactase to more easily digestible monosaccharides - glucose and galactose. The lack of enzyme lactase causes symptoms of lactose intolerance what limits lactose-intolerant individuals in the intake of milk and dairy products. Lactose-free products in the diet can be a solution. Raman spectroscopy offers rapid measurement independent of the number of chemicals and other in the paper listed benefits. Raman spectra of lactose, glucose and galactose exhibit enough differences to distinguish the content of lactose in milk. C-O-H bending mode at 1087 cm-1 is used for lactose quantification. The method accuracy for measuring content of lactose was tested on dried milk droplets. Evaluation of the spectroscopic data was related to two different substances - phenylalanine contained generally in the milk and crystal violet used as an internal standard.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    MATEC Web of Conferences

  • ISBN

  • ISSN

    2261-236X

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    "nestrankovano"

  • Název nakladatele

    EDP Sciences

  • Místo vydání

    Les Ulis

  • Místo konání akce

    Corfu Island

  • Datum konání akce

    14. 7. 2016

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku

    000392332200137