Chyby při zjišťování přívodu energie a živin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F19%3A00110955" target="_blank" >RIV/00216224:14110/19:00110955 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2019/" target="_blank" >https://www.vyzivaspol.cz/vyziva-a-potraviny-6-2019/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Chyby při zjišťování přívodu energie a živin
Popis výsledku v původním jazyce
Výběr metody pro zjišťování výživové spotřeby může významně ovlivnit výsledky. Jedním z hlavních zdrojů chyb při nutričním hodnocení je tzv. misreporting – tedy zkreslení uváděných informací o příjmu respondentem, a to jak ve smyslu jeho nadhodnocení – overreporting, tak podhodnocení – underreporting. Misreporting představuje vážnou chybu v odhadu přívodu energie, ale i jednotlivých nutrientů. Určit tyto chyby při zjišťování výživové spotřeby není jednoduché, ale jejich existence vytváří otázku, zda a jak interpretovat a používat získaná data. Následně tak mohou být skryty nebo zkresleny vztahy mezi výživovou spotřebou a s výživou spojenými onemocněními. Před rozhodnutím, zda vyloučit data ovlivněná misreportingem, je nezbytné zjistit více o tom, zda je podhodnocování energetického přívodu náhodným jevem v populaci, koho postihuje a jaké chyby z něj vyplývají. Článek popisuje chyby při nutričním hodnocení, které vedou k under- nebo overreportingu, poskytuje informace, které mohou být použity k minimalizaci těchto chyb.
Název v anglickém jazyce
Measurement error in energy and nutriet intake assessment
Popis výsledku anglicky
The choice of the type of assessment method may influence the results. One of the main sources of error in dietary assessment is misreporting, comprising both under- and overreporting. Misreporting represents a severe error in the estimation of energy intake (EI), but also in that of other nutrients. It is difficult to establish misreporting but even when it has been identified, it is unclear whether or how these data may be interpreted and used. Relationships between dietary intakes and diet-related diseases could consequently be obscured or confounded. Before deciding whether to exclude data affected by misreporting it is necessary to know more about whether low-energy reporting is a random event in the population, who it affects and any bias resulting from it. The paper is trying to summarize and facilitate a better understanding of the problem of misreporting by describing measurement errors in dietary assessment resulting in under- or overreporting. It provides information that may be used to minimize this error.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Výživa a potraviny
ISSN
1211-846X
e-ISSN
—
Svazek periodika
74
Číslo periodika v rámci svazku
6
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
142-143
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—