Výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění - důkazy, formulace, kontroverze a nejasnosti
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F20%3A00117704" target="_blank" >RIV/00216224:14110/20:00117704 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-202004-0003_vyzivova-doporuceni-pro-prevenci-kardiovaskularnich-onemocneni-dukazy-formulace-kontroverze-a-nejasnosti.php" target="_blank" >http://hygiena.szu.cz/artkey/hyg-202004-0003_vyzivova-doporuceni-pro-prevenci-kardiovaskularnich-onemocneni-dukazy-formulace-kontroverze-a-nejasnosti.php</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.21101/hygiena.a1764" target="_blank" >10.21101/hygiena.a1764</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění - důkazy, formulace, kontroverze a nejasnosti
Popis výsledku v původním jazyce
Cílem článku je shrnout aktuálně platná výživová doporučení pro prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Základem je přehled hlavních bodů dvou recentních klinických doporučení odborných společností, a to Evropských doporučení 2016 a Amerických AHA doporučení 2019, a jejich komentování. Ukazuje se, že mnohá původní doporučení musela být přehodnocena a již neplatí. Přesto je stále mnoho nejasného, a i některé nové poznatky jsou stále protichůdné a kontroverzní. Zdá, se že v blízké budoucnosti bude nutné výživová doporučení pro kardiovaskulární prevenci ještě dále zrevidovat a přehodnotit některé z dosavadních názorů a přístupů.
Název v anglickém jazyce
Nutritional recommendations for the prevention of cardiovascular diseases - evidence, formulations, controversies and unclarities
Popis výsledku anglicky
The aim of the article is to summarise the currently valid nutritional recommendations for the prevention of cardiovascular diseases. The basis is an overview of the main points of two recent clinical recommendations of medical societies, namely the European Recommendations 2016 and the American AHA Recommendations 2019, and their commentary. It turns out that many of the former recommendations have had to be reconsidered and are no longer valid. At the same time much remains unclear and some new findings are still contradictory and controversial. It seems that in the near future it will be necessary to further revise the nutritional recommendations for cardiovascular prevention and re-evaluate some of the existing views and approaches. Key words: cardiovascular diseases, atherosclerosis, disease prevention, dietary guidelines
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30304 - Public and environmental health
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2020
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Hygiena
ISSN
1802-6281
e-ISSN
—
Svazek periodika
65
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
12
Strana od-do
140-151
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—