Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Current Strategies for Selenium and Iodine Biofortification in Crop Plants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14110%2F22%3A00128283" target="_blank" >RIV/00216224:14110/22:00128283 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/2072-6643/14/22/4717" target="_blank" >https://www.mdpi.com/2072-6643/14/22/4717</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/nu14224717" target="_blank" >10.3390/nu14224717</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Current Strategies for Selenium and Iodine Biofortification in Crop Plants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Selenium and iodine are essential trace elements for both humans and animals. Among other things, they have an essential role in thyroid function and the production of important hormones by the thyroid gland. Unfortunately, in many areas, soils are deficient in selenium and iodine, and their amount is insufficient to produce crops with adequate contents to cover the recommended daily intake; thus, deficiencies have an endemic character. With the introduction of iodized table salt in the food industry, the thyroid status of the population has improved, but several areas remain iodine deficient. Furthermore, due to the strong relationship between iodine and selenium in metabolic processes, selenium deficiency often compromises the desired positive impact of salt iodization efforts. Therefore, a considerable number of studies have looked for alternative methods for the simultaneous supplementation of selenium and iodine in foodstuff. In most cases, the subject of these studies is crops; recently, meat has also been a subject of interest. This paper reviews the most recent strategies in agriculture to fortify selenium and iodine in crop plants, their effect on the quality of the plant species used, and the potential impact of food processing on their stability in fortified crops.

  • Název v anglickém jazyce

    Current Strategies for Selenium and Iodine Biofortification in Crop Plants

  • Popis výsledku anglicky

    Selenium and iodine are essential trace elements for both humans and animals. Among other things, they have an essential role in thyroid function and the production of important hormones by the thyroid gland. Unfortunately, in many areas, soils are deficient in selenium and iodine, and their amount is insufficient to produce crops with adequate contents to cover the recommended daily intake; thus, deficiencies have an endemic character. With the introduction of iodized table salt in the food industry, the thyroid status of the population has improved, but several areas remain iodine deficient. Furthermore, due to the strong relationship between iodine and selenium in metabolic processes, selenium deficiency often compromises the desired positive impact of salt iodization efforts. Therefore, a considerable number of studies have looked for alternative methods for the simultaneous supplementation of selenium and iodine in foodstuff. In most cases, the subject of these studies is crops; recently, meat has also been a subject of interest. This paper reviews the most recent strategies in agriculture to fortify selenium and iodine in crop plants, their effect on the quality of the plant species used, and the potential impact of food processing on their stability in fortified crops.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Nutrients

  • ISSN

    2072-6643

  • e-ISSN

    2072-6643

  • Svazek periodika

    14

  • Číslo periodika v rámci svazku

    22

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

    1-20

  • Kód UT WoS článku

    000887810500001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85142660031