Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

KITCHEN SCIENCE BY PELLEGRINO ARTUSI: TOPONYMS, ETHNIC AND GASTRONOMIC AREAS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14210%2F18%3A00104123" target="_blank" >RIV/00216224:14210/18:00104123 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.libraweb.net/articoli3.php?chiave=201801301&rivista=013&articolo=201801301014" target="_blank" >http://www.libraweb.net/articoli3.php?chiave=201801301&rivista=013&articolo=201801301014</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.19272/201801301014" target="_blank" >10.19272/201801301014</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    italština

  • Název v původním jazyce

    La scienza in cucina di Pellegrino Artusi : toponimi, etnici e aree gastronomiche

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Uno dei ricettari piu' popolari del xix secolo e' La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene redatto da Pellegrino Artusi (prima edizione 1891) in un periodo di crescente nazionalismo, tanto sul piano culturale quanto su quello linguistico. In questo studio ci si occupera' dell’uso dei toponimi e degli aggettivi etnici in La scienza in cucina al fine di rilevare la prospettiva di Artusi sul cibo e sulla gastronomia italiana. I lessemi esaminati identificano territori specifici: citta' e regioni italiane, piccoli villaggi, nazioni europee e aree del Mediterraneo. I riferimenti alle identita' culturali e gastronomiche sono numerosi, ma la conservazione del lessico italiano, cosi' come l’uso di determinati nomi geografici, dimostra la lealta' linguistica e culturale dell’intellettuale romagnolo verso la sua regione, la Toscana e l’Italia settentrionale. Il punto di vista dell’autore e' proteso verso il localismo e il globalismo alimentare, ma con un’attenzione terminologica che lo allontana sia dai modelli culinari e linguistici stranieri sia da quelli periferici e, soprattutto, meridionali.

  • Název v anglickém jazyce

    KITCHEN SCIENCE BY PELLEGRINO ARTUSI: TOPONYMS, ETHNIC AND GASTRONOMIC AREAS

  • Popis výsledku anglicky

    One of the most popular recipe book of the xix century is La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene written by Pellegrino Artusi (first edition 1891) in a period of growing cultural and linguistic nationalism. In this paper we analyse the use of toponyms and ethnic adjectives of La scienza in cucina in order to reveal Artusi’s perspective on Italian food and cuisine. The examined lexemes identify peculiar territories: Italian regions and cities, small towns and villages, European countries and Mediterranean areas. The references to space and food identities are copious, but the preservation of the Italian lexicon, along with the use of specific geographical nouns, shows a cultural and linguistic devotion of the gourmet to Romagna, Toscana and northern Italy. The point of view of the author is pushed towards the local and global gastronomy, but with a terminological attention which distances him, and his work, both from the foreign and the southern culinary and linguistic models.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60203 - Linguistics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2018

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Italianistica : Rivista di letteratura italiana

  • ISSN

    0391-3368

  • e-ISSN

    1724-1677

  • Svazek periodika

    47

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    IT - Italská republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

    227-236

  • Kód UT WoS článku

    000436418900015

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85049132971