Víno jako součást tradiční kultury
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14210%2F24%3A00136042" target="_blank" >RIV/00216224:14210/24:00136042 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Víno jako součást tradiční kultury
Popis výsledku v původním jazyce
Kořeny vinařství na Moravě sahají hluboko do minulosti. Během pěstování révy jako kulturní plodiny došlo k jejímu provázání s lidovým prostředím a víno se stalo nedílnou součástí každodenního života na moravském venkově. Réva je tedy s regionem Moravy neodmyslitelně spjata jak historicky, tak kulturně. Dokládají to staleté areály malebných vinných sklepu, které se podílejí na podobě kulturní krajiny Moravy, víno je součástí tradičních slavností a motiv révy nalezneme i na lidovém oděvu, obecních znacích, architektuře. Živým dokladem je potřeba pěstování révy, která je hluboce zakořeněna v lokální identitě, kdy stále dochází k dědění vinic či budování nových. Propojení obřadních rituálu, slavností, církve a tradičního zemědělství tak umožnilo vznik velmi specifického způsobu pěstování révy a výroby vína, který je částečné zachováván dodnes. Propojování původně celé rady magických praktik s praktikami církevními pak dává možnost vyniknout toliko výraznému fenoménu tradičního vinařství na Moravě. Byt během 40let vlády socialistického režimu tradiční zemědělství utrpělo škody, se kterými se zemědělci vyrovnávají i po téměř 35 letech od pádu tohoto režimu, vinařství je právě odvětví, které si svoji tradiční podobu částečné zachovalo. Stejně jako je přijímán technologický pokrok při výrobě vína, také folklorní projevy (ať už výtvarné, slovesné, hudební, či dramatické) ve spojení s vínem doznávají jisté změny. Ve svém příspěvku bych chtěla nastínit tradiční podobu vinařství na Moravě v návaznosti na tradiční obřady, ale i žitou každodennost, kde se vinařství také velmi výrazně projevuje.
Název v anglickém jazyce
Wine as a part of traditional culture
Popis výsledku anglicky
The roots of winemaking in Moravia go deep into the past. During the cultivation of the vine as acultural crop, it became intertwined with the folk environment and wine became an integral part of everyday life in the Moravian countryside. The vine is therefore intrinsically linked to the Moravian region both historically and culturally. This is evidenced by the centuries-old complexes of picturesque wine cellars that contribute to the cultural landscape of Moravia, wine is part of traditional festivals, and the vine motif can also be found on folk clothing, municipal signs and architecture. The need to cultivate vines, which is deeply rooted in local identity, is the living proof of this, with vineyards still being inherited or new ones being built. The combination of ceremonial rituals, festivals, the church and traditional agriculture has thus given rise to a very special c way of vine cultivation and wine production, which is still partially preserved to this day. Connecting originally several magical practices with the practices of the church then give the opportunity to stand out so distinctive phenomenon of traditional winemaking in Moravia. Although traditional agriculture suffered damage during the 40 years of the socialist regime, which farmers are still coping with almost 30 years after the fall of the regime, viticulture is the sector that has partly retained its traditional form. In the same way that technological progress in wine production is being embraced, the folkloric expressions (whether artistic, verbal, musical or dramatic) associated with wine are undergoing acertain change. In my contribution Iwould like to outline the traditional form of winemaking in Moravia in relation to traditional ceremonies, but also to everyday life, where winemaking is also very prominent.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
50404 - Anthropology, ethnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Terra Vineatica II : Kultura vinohradnictví a vína ve středoevropském prostoru
ISBN
9788085088694
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
184-197
Název nakladatele
Regionální muzeum v Mikulově
Místo vydání
Mikulov
Místo konání akce
Mikulov
Datum konání akce
21. 5. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—