Tradiční vinohradnické a vinařské techniky na Moravě
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43510%2F19%3A43916577" target="_blank" >RIV/62156489:43510/19:43916577 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Tradiční vinohradnické a vinařské techniky na Moravě
Popis výsledku v původním jazyce
Kniha "Tradiční vinohradnické a vinařské techniky na Moravě" se zabývá popisem způsobů pěstování révy vinné a zpracováním hroznů na víno v moravských regionech v průběhu posledních tří století. Popisuje pracovní operace ve vinohradnictví a vinařství a ukazuje vývoj používaných pomůcek, nářadí, strojů a zařízení. Jednotlivé pracovní operace jsou řazeny tak, jak jsou prováděny v průběhu hospodářského roku od založení vinice, přes řez révy, kultivaci až po sklizeň. U zpracování hroznů je pozornost věnována příjmu hroznů, jejich drcení, lisování, ošetřování vína včetně popisu nádob na přepravu i uchování vína. Samostatná kapitola je věnována také lisovnám a sklepům. Kniha dokládá, že vývoj technologií i nářadí je nutno vždy vidět v širších společensko-ekonomických souvislostech. Vývoj nářadí používaného ve vinohradnictví je v těsném spojení s rozvojem ostatních hospodářských oblastí, především zemědělské výroby, řemesel, průmyslové výroby a techniky. Sepětí způsobu života vinohradníků a vinařů s okolní přírodou a krajinou je v knize věnována kapitola o vinařských pranostikách a příslovích, která je doplněná výběrem písní o víně. Kniha se také pokusila ukázat, jak se tradiční vinohradnictví a vinařství na Moravě v posledních 50. letech přeměnilo a jak se odráží v dosud zachovávaných nebo nově vznikajících tradicích.
Název v anglickém jazyce
Traditional vineyard and wine Thechniques in Moravia
Popis výsledku anglicky
The book "Traditional vineyard and wine Thechniques in Moravia" deals with the description of the methods of grapevine cultivation and the processing of grapes into wine in Moravian regions during the last three centuries. It describes working operations in viticulture and viniculture and shows the development of used aids, tools, machines and equipments. The individual operations are arranged as they are carried out during the agriculture year from the establishment of the vineyard, through the vine cut, cultivation till to harvest. For grape processing, the attention is paid to grape receiving, their crushing, pressing, wine tereatment including a description of wine barrels for the transport and storage of wines. A separate chapter is also dedicated to pressing rooms and wine cellars. The book shows that the development of technology and tools must always be seen in a broader socio-economic context. The development of tools used in viticulture is closely connected with the development of other economic areas, especially agricultural production, crafts, industrial production and machinery. Mutual connection of growers and winemakers lifestyle with surrounding nature and lanscape is in the book devoted a chapter with wine sayings and proverbs, which is complemented by a selection of songs about wine. The book also tried to show how traditional viticulture and winemaking in Moravia has changed in the past 50 years and is reflected in the traditions that have been preserved or emerging traditions.
Klasifikace
Druh
B - Odborná kniha
CEP obor
—
OECD FORD obor
60404 - Folklore studies
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/DG16P02R017" target="_blank" >DG16P02R017: Vinohradnictví a vinařství pro zachování a obnovu kulturní identity vinařských regionů na Moravě</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
ISBN
978-80-7509-678-4
Počet stran knihy
230
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Kód UT WoS knihy
—