„Národní expozice vinařství“ v Národním zemědělském muzeu ve Valticích
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F24%3AN0000017" target="_blank" >RIV/75075741:_____/24:N0000017 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
„Národní expozice vinařství“ v Národním zemědělském muzeu ve Valticích
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek je věnován expozici „Národní expozice vinařství“ v pobočce Národního zemědělského muzea ve Valticích, která se soustředí na dějiny vinařství s důrazem na naše země. Expozice se skládá ze pěti částí podle základních součástí vinařství. Nejprve je návštěvníkům představena historie pěstování vinné révy a dějiny vinařství v Čechách a na Moravě, poté následují částí expozice věnující se pracím ve vinohradě a sběru vína, tedy vinohradnictví, a sklepnímu hospodářství, tedy výroby samotného vína z hroznů. Čtvrtá část, která je, stejně jako tři předchozí, umístěna v prvním patře muzea, je věnována degustaci vína. Poslední část expozice, vinařské lisy, je umístěna v přízemí muzea, a to především kvůli velké váze starých vřetenových lisů, které jsou v ní umístěny. Pro oživení a doplnění informací o vinařství a jeho historii jsou v celé expozicí umístěna tematická videa, hlavolamy a kvízy s vinařskou tematikou. Výstup je v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně jde o Výzkumný záměr I., aktivita č. 1 - název: Výzkum v oblasti muzeologie.
Název v anglickém jazyce
‘National Exposition of Viticulture’ at the National Museum of Agriculture in Valtice
Popis výsledku anglicky
The paper is dedicated to the exposition ‘National Exposition of Viticulture’ in the branch of the National Museum of Agriculture in Valtice, which focuses on the history of viticulture with an emphasis on our country. The exposition consists of five parts according to the basic components of viticulture. First, visitors are introduced to the history of grape growing and the history of viticulture in Bohemia and Moravia, followed by parts of the exhibition devoted to work in the vineyard and wine harvesting, i.e. viticulture, and cellar management, i.e. the production of wine from grapes. The fourth part, which, like the previous three, is located on the first floor of the museum, is dedicated to wine tasting. The last part of the exhibition, the wine presses, is located on the ground floor of the museum, mainly because of the great weight of the old spindle presses that are housed there. To enliven and complement the information about winemaking and its history, thematic videos, puzzles and quizzes with a wine theme are placed throughout the exhibition. The resulting project is in accordance with the Science and Research Concept of the National Museum of Agriculture, and more specifically, Research Intent I., activity no. 1 – title: Research in the field of museology.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40105 - Horticulture, viticulture
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Kultura vinohradnictví a vína ve středoevropském prostoru, Sborník z konference, která se konala ve dnech 21.-22.5.2022 v Regionálním muzeu Mikulov
ISBN
978-80-85088-69-4
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
167-181
Název nakladatele
Regionální muzeum Mikulov
Místo vydání
Mikulov
Místo konání akce
Mikulov
Datum konání akce
21. 5. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—