Quest for sustainable food production: Conceptual framework for studying social and financial metabolism of local food systems
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14230%2F15%3A00087880" target="_blank" >RIV/00216224:14230/15:00087880 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Quest for sustainable food production: Conceptual framework for studying social and financial metabolism of local food systems
Popis výsledku v původním jazyce
The question of how to feed the global population not only sufficiently, but also sustainably has become a significant problem for both academics and activists all around the world. However, there is not any shared methodology how to assess the sustainability of agricultural production. Local food systems (LFS) are often suggested as a more sustainable alternative to the large-scale mechanized mode of agriculture but there are still many gaps in our knowledge of their social, environmental and economic impacts. This paper introduces the concept of social metabolism as a useful tool for assessing the LFS’ sustainability; looking at energy and material stocks and flows of a defined system, it enables one to inspect the functioning of a food system in detail, both on global, national and local scale.
Název v anglickém jazyce
Quest for sustainable food production: Conceptual framework for studying social and financial metabolism of local food systems
Popis výsledku anglicky
The question of how to feed the global population not only sufficiently, but also sustainably has become a significant problem for both academics and activists all around the world. However, there is not any shared methodology how to assess the sustainability of agricultural production. Local food systems (LFS) are often suggested as a more sustainable alternative to the large-scale mechanized mode of agriculture but there are still many gaps in our knowledge of their social, environmental and economic impacts. This paper introduces the concept of social metabolism as a useful tool for assessing the LFS’ sustainability; looking at energy and material stocks and flows of a defined system, it enables one to inspect the functioning of a food system in detail, both on global, national and local scale.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
AH - Ekonomie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP13-38994P" target="_blank" >GP13-38994P: Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Proceedings of the 9th International Scientific Conference INPROFORUM: Common challenges - Different solutions - Mutual dialogue
ISBN
9788073945367
ISSN
2336-6788
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
47-53
Název nakladatele
Faculty of Economics, University of South Bohemia in České Budějovice
Místo vydání
České Budějovice
Místo konání akce
České Budějovice
Datum konání akce
1. 1. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
000383863800007