Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Food, Feed, Fuel, Fibre and Finance : Looking for Sustainability Halfway Between Traditional Organic and Industrialised Agriculture in the Czech Republic

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14230%2F17%3A00095366" target="_blank" >RIV/00216224:14230/17:00095366 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-69236-4_7" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-69236-4_7</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1007/978-3-319-69236-4_7" target="_blank" >10.1007/978-3-319-69236-4_7</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Food, Feed, Fuel, Fibre and Finance : Looking for Sustainability Halfway Between Traditional Organic and Industrialised Agriculture in the Czech Republic

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this chapter, we provide an in-depth analysis of a potentially sustainable local food system located in the Czech Republic, a small-scale organic family farm, involved in the Community Supported Agriculture scheme, with a traditional integrated farm structure combining cropland, grassland, and woodland, and a highly localised mode of both production, consumption and distribution. Both the biophysical and monetary profile of the farm is provided, and the biophysical characteristics benchmarked with pre-industrial era (1840´) and current average data on organic and conventional Czech agriculture. The results show an interesting combination of traditional systems´ characteristics (no artificial fertiliser inputs, significant human labour inputs, a significant level of closed internal material loops), and modern/industrialised features (input of fossil fuels related to mechanisation, prevalent market orientation and dependence on external, although mainly local markets). The concept of food localisation is employed to discuss the complex issues of sustainability on the farm level, and the nexus of Food-Feed-Fuel-Fibre production as discussed in the literature is extended to also include the aspect of Finance, too often neglected in current socio-metabolic studies.

  • Název v anglickém jazyce

    Food, Feed, Fuel, Fibre and Finance : Looking for Sustainability Halfway Between Traditional Organic and Industrialised Agriculture in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    In this chapter, we provide an in-depth analysis of a potentially sustainable local food system located in the Czech Republic, a small-scale organic family farm, involved in the Community Supported Agriculture scheme, with a traditional integrated farm structure combining cropland, grassland, and woodland, and a highly localised mode of both production, consumption and distribution. Both the biophysical and monetary profile of the farm is provided, and the biophysical characteristics benchmarked with pre-industrial era (1840´) and current average data on organic and conventional Czech agriculture. The results show an interesting combination of traditional systems´ characteristics (no artificial fertiliser inputs, significant human labour inputs, a significant level of closed internal material loops), and modern/industrialised features (input of fossil fuels related to mechanisation, prevalent market orientation and dependence on external, although mainly local markets). The concept of food localisation is employed to discuss the complex issues of sustainability on the farm level, and the nexus of Food-Feed-Fuel-Fibre production as discussed in the literature is extended to also include the aspect of Finance, too often neglected in current socio-metabolic studies.

Klasifikace

  • Druh

    C - Kapitola v odborné knize

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    50704 - Environmental sciences (social aspects)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GP13-38994P" target="_blank" >GP13-38994P: Hledání udržitelného způsobu produkce potravin: Sociální a peněžní metabolismus vybraných lokálních potravinových systémů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název knihy nebo sborníku

    Socio-Metabolic Perspectives on the Sustainability of Local Food Systems

  • ISBN

    9783319692357

  • Počet stran výsledku

    37

  • Strana od-do

    193-229

  • Počet stran knihy

    364

  • Název nakladatele

    Springer

  • Místo vydání

    Cham

  • Kód UT WoS kapitoly

    000447147300008