Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Determination of phenolic compounds in artichoke extract by means of MEKC

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F01%3A00004276" target="_blank" >RIV/00216224:14310/01:00004276 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Determination of phenolic compounds in artichoke extract by means of MEKC

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Artichoke (Cynara) is well known as a vegetable, but it has also application in pharmacology. The choleretic and hypocholesterolemic actions of the artichoke extract are already known. The present research is being carried out into the antioxidative andhepatoprotective effects of such extracts. These activities have been attributed to the phenolic compounds presented in the extract and to their caffeoylquinic derivatives. MEKC has been developed as a promising method for the analysis of the Artichoke extract. Separation conditions have been optimised with respect to different parameters including pH and ionic strength of the background electrolyte, SDS concentration and temperature of capillary. A buffer consisting of 100 mM SDS in 20 mM sodium dihydrogen phosphate, 20 mM disodium tetraborate pH 8.5 was found to be the most suitable electrolyte for this separation. An applied voltage of 28 kV (positive polarity) and a temperature of 25 oC gave the best separation of the caffeoylquinic

  • Název v anglickém jazyce

    Determination of phenolic compounds in artichoke extract by means of MEKC

  • Popis výsledku anglicky

    Artichoke (Cynara) is well known as a vegetable, but it has also application in pharmacology. The choleretic and hypocholesterolemic actions of the artichoke extract are already known. The present research is being carried out into the antioxidative andhepatoprotective effects of such extracts. These activities have been attributed to the phenolic compounds presented in the extract and to their caffeoylquinic derivatives. MEKC has been developed as a promising method for the analysis of the Artichoke extract. Separation conditions have been optimised with respect to different parameters including pH and ionic strength of the background electrolyte, SDS concentration and temperature of capillary. A buffer consisting of 100 mM SDS in 20 mM sodium dihydrogen phosphate, 20 mM disodium tetraborate pH 8.5 was found to be the most suitable electrolyte for this separation. An applied voltage of 28 kV (positive polarity) and a temperature of 25 oC gave the best separation of the caffeoylquinic

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA303%2F00%2FD062" target="_blank" >GA303/00/D062: Biologická dostupnost a mechanismus antioxidačního účinku fenolických kyselin a lignanů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2001

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Book of abstract ICES 2001 An Electrophoretic Odessey

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    80

  • Název nakladatele

    Emmezeta Congressi

  • Místo vydání

    Verona

  • Místo konání akce

    Verona

  • Datum konání akce

    1. 1. 2001

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku