Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Structural and thermodynamical characterisation of interaction between a pseudomonas lectin and monosaccharides

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F03%3A00008865" target="_blank" >RIV/00216224:14310/03:00008865 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Structural and thermodynamical characterisation of interaction between a pseudomonas lectin and monosaccharides

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Pseudomonas aeruginosa galactose- and fucose-binding (PA-IL and PA-IIL) lectins contribute to the virulence of this pathogenic bacterium, which is a major cause of morbidity and mortality in cystic fibrosis patients. The crystal structure of PA-IIL complexed with fucose has been solved at 1.3 A and further refined at 1 Ĺ resolution. Additional experiments have been performed in order to understand the molecular basis of both specificity and affinity of PA-IIL for monosaccharides. Crystals have been obtained for the complex between PA-ILL and b-Me-D-arabinopyranoside and the structure has been solved at 1.8 A resolution. PA-IIL exhibits unusually high specificity to fucose, which can be related to the presence of two calcium ions in the site. Isothermaltitration microcalorimetry (ITC) experiments were performed in order to characterize the thermodynamic parameters of the interaction since this method has been proven to be well adapted to the study of protein/carbohydrate interactions.

  • Název v anglickém jazyce

    Structural and thermodynamical characterisation of interaction between a pseudomonas lectin and monosaccharides

  • Popis výsledku anglicky

    Pseudomonas aeruginosa galactose- and fucose-binding (PA-IL and PA-IIL) lectins contribute to the virulence of this pathogenic bacterium, which is a major cause of morbidity and mortality in cystic fibrosis patients. The crystal structure of PA-IIL complexed with fucose has been solved at 1.3 A and further refined at 1 Ĺ resolution. Additional experiments have been performed in order to understand the molecular basis of both specificity and affinity of PA-IIL for monosaccharides. Crystals have been obtained for the complex between PA-ILL and b-Me-D-arabinopyranoside and the structure has been solved at 1.8 A resolution. PA-IIL exhibits unusually high specificity to fucose, which can be related to the presence of two calcium ions in the site. Isothermaltitration microcalorimetry (ITC) experiments were performed in order to characterize the thermodynamic parameters of the interaction since this method has been proven to be well adapted to the study of protein/carbohydrate interactions.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LN00A016" target="_blank" >LN00A016: BIOMOLEKULÁRNÍ CENTRUM</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2003

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    12th European Carbohydrate Symposium

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    390

  • Název nakladatele

    CERMAV-CNRS

  • Místo vydání

    Grenoble, France

  • Místo konání akce

    Grenoble, France

  • Datum konání akce

    1. 1. 2003

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku