Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Interakce PA-IIL lektinu z Pseudomonas aeuruginosa s oligosacharidy alveolárních epitelií

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F04%3A00010510" target="_blank" >RIV/00216224:14310/04:00010510 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    francouzština

  • Název v původním jazyce

    Interaction entre la lectine PA-IIL de Pseudomonas aeruginosa et les oligosaccharides des epithelia pulmonaires

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Nous nous sommes intéressés aux interactions de PA-IIL avec les oligosaccharides présents sur les surfaces épithéliales pulmonaires. Les test de reconnaissance basés sur les méthodes damplification enzymatique (ELLA pour Enzyme-Linked Lectin Assays) ontconfirmé que les oligosaccharides présentant un fucose lié en 1-4 sur un GlcNAc (déterminants de type Lewis a) présentent une tr?s forte affinité pour la lectine. PA-IIL a été co-cristallisée avec le trisaccharide Lewis a et la structure du complexe a pu?tre déterminée ? 1.8 ? de résolution. Les données montrent un réseau important de liaisons hydrog?nes et le rôle particulier dune molécule deau dans le site de reconnaissance. Parall?lement, la microcalorimétrie ? titration isothermique (ITC) a permisde caractériser l'interaction en mesurant la constante d'affinité Ka, la stchiométrie n, ainsi que les grandeurs thermodynamiques telles que lenthalpie Ho et lénergie libre Go.

  • Název v anglickém jazyce

    Interaction between Pseudomonas aeruginosa lectin PA-IIL and lung epithelia oligosaccharides

  • Popis výsledku anglicky

    Pseudomonas aeruginosa galactose- and fucose-binding (PA-IL and PA-IIL) lectins contribute to the virulence of this pathogenic bacterium, which is a major cause of morbidity and mortality in cystic fibrosis patients. PA-IIL exhibits unusually high specificity to fucose, which can be related to the presence of two calcium ions in the site. Isothermal titration microcalorimetry (ITC) and ELLA experiments were performed in order to characterize the thermodynamic parameters of the interaction.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/LN00A016" target="_blank" >LN00A016: BIOMOLEKULÁRNÍ CENTRUM</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2004

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    5ieme Journées des Jeunes Chercheurs contre la Mucoviscidose

  • ISBN

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    1

  • Název nakladatele

    CERMAV-CNRS

  • Místo vydání

    Paris, France

  • Místo konání akce

    Paris, France

  • Datum konání akce

    1. 1. 2004

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku