Termodynamika a struktura lektinu Pseudomonas aeruginosa a jejich interakce s lidskými glykokonjugáty
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F05%3A00021389" target="_blank" >RIV/00216224:14310/05:00021389 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Thermodynamic and structures of Pseudomonas aeruginosa lectins and their interaction with complex human glycoconjugates
Popis výsledku v původním jazyce
Carbohydrate-mediated recognition plays an important role in the ability of pathogenic bacteria to adhere to the surface of the host cell in the first step of their invasion and infectivity. Together with carbohydrate receptors located on pili and flagellum, Pseudomonas aeruginosa also expresses soluble galactose- and fucose-binding lectins (PA-IL and PA-IIL). Complexes between both lectins and their monosaccharide ligands have been characterized by a variety of methods, including enzyme-amplification (ELLA), titration microcalorimetry, x-ray crystallography and molecular modeling. PA-IIL displays an affinity for fucose in micromolar range, unusually high for monosaccharide binding. These characteristics are correlated to the remarkable presence of twocalcium ions in the binding site of the protein. When searching for ligands of biological interest, PA-IIL lectin displays highest affinity for lewis a, a trisaccharide located on epithelial cell glycoconjugates of CF patients, and human
Název v anglickém jazyce
Thermodynamic and structures of Pseudomonas aeruginosa lectins and their interaction with complex human glycoconjugates
Popis výsledku anglicky
Carbohydrate-mediated recognition plays an important role in the ability of pathogenic bacteria to adhere to the surface of the host cell in the first step of their invasion and infectivity. Together with carbohydrate receptors located on pili and flagellum, Pseudomonas aeruginosa also expresses soluble galactose- and fucose-binding lectins (PA-IL and PA-IIL). Complexes between both lectins and their monosaccharide ligands have been characterized by a variety of methods, including enzyme-amplification (ELLA), titration microcalorimetry, x-ray crystallography and molecular modeling. PA-IIL displays an affinity for fucose in micromolar range, unusually high for monosaccharide binding. These characteristics are correlated to the remarkable presence of twocalcium ions in the binding site of the protein. When searching for ligands of biological interest, PA-IIL lectin displays highest affinity for lewis a, a trisaccharide located on epithelial cell glycoconjugates of CF patients, and human
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CE - Biochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2005
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Glycoconjugate Journal
ISSN
0282-0080
e-ISSN
—
Svazek periodika
22
Číslo periodika v rámci svazku
4/5/6
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
278-278
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—