Optimalizace izolace bakteriální DNA amplifikovatelné v PCR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F06%3A00015625" target="_blank" >RIV/00216224:14310/06:00015625 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Optimalizace izolace bakteriální DNA amplifikovatelné v PCR
Popis výsledku v původním jazyce
Byl optimalizován postup izolace bakteriální DNA pomocí magnetických částic P(HEMA-co-GMA) (1/1) pokrytých karboxylovými skupinami (0,764 mM COOH/g ). Jako kontrola byly použity magnetické částice silikagelu (CPG, USA). Adsorpce DNA probíhala v prostředívysoké koncentrace PEG 6000 a NaCl. K testování byla použita DNA izolovaná z bakterií rodu Lactobacillus narostlých v čisté kultuře. Při eluci DNA z částic bylo ověřováno použití různých pufrů (voda, TE, TBE a TAE pufr), doby eluce a způsobů promíchávání částic. Nejvhodnější postup byl použit při izolaci DNA z bakterií rodu Lactobacillus obsažených v mléčných výrobcích. Bakterie rodu Lactobacillus byly identifikovány pomocí PCR s rodově specifickými primery LbLMA 1-rev a R16-1 (Dubernet a spol., 2002).Druh Lactobacillus acidophilus byl identifikován pomocí PCR s druhově specifickými primery Aci I a Aci II (Tilsala a kol., 1997).
Název v anglickém jazyce
Optimization of the method of PCR-ready DNA izolation
Popis výsledku anglicky
The procedure was optimalised for the solid-phase bacterial DNA isolation using magnetic particles P(HEMA-co-EDMA) (1/1)covered by carboxyl groups (0,764 mM COOH/g). Magnetic silica particles (CPG, USA) were used as control. DNA adsorption was carried out in high PEG and NaCl concentrations. DNA isolated from pure cultures of bacteria of genus Lactobacillus was used. DNA elution was tested using different buffers (TE, TBE, TAE, water) and time durations including different intensity of sample mixing. The most suitable procedure was used for DNA isolation from bacteria of genus Lactobacillus in dairy products. Bacteria of genus Lactobacillus were identified using PCR with genus specific primers LbLMA 1-rev and R16-1 (Duberbet et al., 2002). The speciesLactobacillus acidophilus was identified using PCR with species specific primers AciI and AciII (Tilsala et al. 1997).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
X. Pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů
ISBN
80-210-3942-6
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
105-105
Název nakladatele
Masarykova univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
8. 2. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—