Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F06%3A00015749" target="_blank" >RIV/00216224:14310/06:00015749 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium změny obsahu kapsaicinu v různých částech plodů papriky
Popis výsledku v původním jazyce
Kapsaicin je látka obsažená v paprice (Capsicum, Solanaceae), která je zodpovědná za pálivý pocit při styku se sliznicemi a zvyšuje sekreci žaludečních šťáv. Cílem naší práce bylo studovat změny obsahu kapsaicinu v různých částech (semeník, dolní dužnina, horní dužnina a semínka) plodů různých odrůd paprik (Jubila, Novoselská kapie, Cecei Fellallo, Takanotsume a Bogyiszloi Vastaghusu). Dále jsme se zaměřili na porovnání získaných výsledků s pálivostí daného druhu papriky. Nejdříve jsme studovali základní elektrochemické chování čistého kapsaicinu pomocí cyklické voltametrie. Zjistili jsme, že stanovovaná látka je elektroaktivní a poskytuje svůj elektrochemický signál při potenciálu okolo 0.6 V. Tyto výsledky jsme následně použili při optimalizaci stanovení kapsaicinu pomocí průtokové injekční analýzy s elektrochemickou detekcí. Za našich výsledků vyplývá, že nejvhodnější mobilní fází byla směs acetátového pufru (pH 4) a methanolu v poměru 40:60 (v/v, %). Detekční limit naší techniky by
Název v anglickém jazyce
Investigation of changes in content of capsaicin in different parts of a fruit of capsicum
Popis výsledku anglicky
Capsaicin is a compound contained in capsicum (Capsicum, Solanaceae), which is responsible for pungent effect of this vegetable and increase of secretion of digestive fluid. The aim of the work is to investigate of changes in content of capsaicin in different parts of fruit (ovary, bottom flesh, upper flesh and seeds) of different cultivars of capsicum (Jubila, Novoselska kapie, Cecei Fellallo, Takanotsume and Bogyiszloi Vastaghusu). Consequently, we aimed on comparison of the content of capsaicin withsharpness of different cultivars of capsicum. Primarily, we investigated a basic electrochemical behaviour of capsaicin using cyclic voltammetry. We found out that the compound of interest is electroactive and give the electrochemical signal at potentialof 0.6 V. We utilized these results at optimization of determination of capsaicin by flow injection analysis coupled with electrochemical detector. It clearly follows for the results obtained that the most suitable mobile phase was aceta
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CG - Elektrochemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GP525%2F04%2FP132" target="_blank" >GP525/04/P132: Studium obranných mechanismů rostlin při stresu způsobeném těžkými kovy</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Vliv abiotickych a biotických stresoru na vlastnosti rostlin 2006
ISBN
80-213-1484-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
41-44
Název nakladatele
Ceska zemedelska univerzita v Praze
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Praha
Datum konání akce
17. 5. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—