Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Korelace mezi fenotypovými a molekulárně genetickými metodami identifikace bakterií mléčného kvašení.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F08%3A00028321" target="_blank" >RIV/00216224:14310/08:00028321 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Korelace mezi fenotypovými a molekulárně genetickými metodami identifikace bakterií mléčného kvašení.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Bakteriální kmeny CCDM rodu Lactobacillus, uložené ve Sbírce mlékárenských mikroorganismů Laktoflora, byly charakterizovány pomocí polyfázního přístupu, který využívá různé genotypové a fenotypové vlastnosti. Celkem bylo analyzováno 35 kmenů rodu Lactobacillus. Kmeny byly analyzovány s použitím biochemických testů (API 50CH) a molekulárně genetickými metodami: druhově specifická PCR, rep-PCR s využitím primeru (GTG)5 a RAPD s použitím primeru M 13. Z výsledků vyplývá, že z 35 kmenů byla mezi biochemickými testy a druhově specifickou PCR nalezena shoda u 32 kmenů (91,4 %). Jednalo se převážně o kmeny druhu Lactobacillus helveticus. Na základě výsledků uvedených v práci lze konstatovat, že nejspolehlivější výsledky z molekulárně biologických metod dávaladruhově specifická PCR.

  • Název v anglickém jazyce

    Correlation among phenotype and molecular genetic methods of LAB identification

  • Popis výsledku anglicky

    Bacterial strains of genus Lactobacillus from Czech Colection of Dairy Microorganisms (CCDM) were characterized by polyphasic approache which accounts different genotypic and phenotypic properties. In total 35 Lactobacillus strains were analyzed. Strainswere analysed using biochemical tests (API 50CH) and molecular genetic methods: species specific PCR, rep-PCR with (GTG)5 primer and by RAPD with M13 primer. Identity 91.4 % (32 strains from 35 analysed) was found out between biochemical tests and species specific PCR. Strains of species Lactobacillus helveticus were identified mainly. From the results it follows that species specific PCR enabled to obtain most reliable results from molecular biology methods used.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Mlékařské listy ?Zpravodaj

  • ISSN

    1212-950X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    111

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    3

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus