Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biosensor for determination of carboxylic acids in wines based on the inhibition of sarcosine oxidase

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F10%3A00045513" target="_blank" >RIV/00216224:14310/10:00045513 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Biosensor for determination of carboxylic acids in wines based on the inhibition of sarcosine oxidase

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The flow-through amperometric biosensor is presented for determination of carboxylic acids. It is based on two sensor layers that are deposited on a platinum electrode. The inner layer serves to eliminate interferences by limiting diffusion of electrochemically active substances such as ascorbic acid. This layer is electro-polymerized using an equimolar mixture of o-phenylenediamine and resorcinol. The outer layer is prepared by cross-linking the enzyme sarcosine oxidase and bovine serum albumin using glutaraldehyde. The formation of enzymatically produced hydrogen peroxide is monitored at 600 mV vs. an Ag/AgCl reference electrode. The addition of carboxylic acids causes competitive inhibition of the enzyme and a decrease in signal. The assay was optimized for determination of carboxylic acids in wine samples. Following 10-fold dilution, most samples contain 1-10 mM individual carboxylic acids and thus a 5 mM concentration of sarcosine was chosen as being optimal for competition.

  • Název v anglickém jazyce

    Biosensor for determination of carboxylic acids in wines based on the inhibition of sarcosine oxidase

  • Popis výsledku anglicky

    The flow-through amperometric biosensor is presented for determination of carboxylic acids. It is based on two sensor layers that are deposited on a platinum electrode. The inner layer serves to eliminate interferences by limiting diffusion of electrochemically active substances such as ascorbic acid. This layer is electro-polymerized using an equimolar mixture of o-phenylenediamine and resorcinol. The outer layer is prepared by cross-linking the enzyme sarcosine oxidase and bovine serum albumin using glutaraldehyde. The formation of enzymatically produced hydrogen peroxide is monitored at 600 mV vs. an Ag/AgCl reference electrode. The addition of carboxylic acids causes competitive inhibition of the enzyme and a decrease in signal. The assay was optimized for determination of carboxylic acids in wine samples. Following 10-fold dilution, most samples contain 1-10 mM individual carboxylic acids and thus a 5 mM concentration of sarcosine was chosen as being optimal for competition.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/2B08035" target="_blank" >2B08035: Bioelektronický jazyk pro určení kvality vína.</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Microchimica Acta

  • ISSN

    0026-3672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    170

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3-4

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus