Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of thermal processing on rutin content in buckwheat products

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F12%3A00060400" target="_blank" >RIV/00216224:14310/12:00060400 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Effect of thermal processing on rutin content in buckwheat products

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Rutin (quercetin-3-rutinoside) belongs to the large-scale group of biologically important polyphenolic compounds with positive effect on human health. Its benefit consists in the prevention of blood vessels fragility associated with arteriosclerosis andin reducing of high blood pressure. Besides commonly known fruits and vegetables, rutin is presented in cereals and herbs, especially in buckwheat and buckwheat products. Nevertheless, the treatment and processing conditions (e.g. heating time and temperature) influences product properties such as hardness, integrity, colour and/or representation of analytes. In this study, high-performance liquid chromatography (HPLC) was used for determination of rutin in buckwheat raw materials and buckwheat food products. Content of rutin in buckwheat flour, broken groats, hulls and herbs was followed with respect to thermal processing and baked cereal breads were analyzed with respect to various portions of buckwheat flour.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of thermal processing on rutin content in buckwheat products

  • Popis výsledku anglicky

    Rutin (quercetin-3-rutinoside) belongs to the large-scale group of biologically important polyphenolic compounds with positive effect on human health. Its benefit consists in the prevention of blood vessels fragility associated with arteriosclerosis andin reducing of high blood pressure. Besides commonly known fruits and vegetables, rutin is presented in cereals and herbs, especially in buckwheat and buckwheat products. Nevertheless, the treatment and processing conditions (e.g. heating time and temperature) influences product properties such as hardness, integrity, colour and/or representation of analytes. In this study, high-performance liquid chromatography (HPLC) was used for determination of rutin in buckwheat raw materials and buckwheat food products. Content of rutin in buckwheat flour, broken groats, hulls and herbs was followed with respect to thermal processing and baked cereal breads were analyzed with respect to various portions of buckwheat flour.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2012

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Acta Universitatis Palackianae Olomucensis Chemica 50S

  • ISBN

    9788024431154

  • ISSN

    0232-0061

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    116-117

  • Název nakladatele

    Palacký University, Olomouc

  • Místo vydání

    Olomouc

  • Místo konání akce

    Olomouc

  • Datum konání akce

    11. 6. 2012

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku