Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3AE0004498" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:E0004498 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/16193296:_____/06:E0004498 RIV/00027022:_____/06:#0000017

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Prokázané fyziologické účinky rutinu na stabilizaci cévní stěny, na snížení krevního tlaku, na prevenci aterosklerózy a na léčbu oběhových problémů podporuje účelnost příjmu tohoto bioflavonoidu ve formě doplňků stravy a funkčních potravin. Nejbohatším zdrojem rutinu v našich klimaticko-ekonomických podmínkách je pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench), zejména její listová a květová část. Nabízí se možnost využítí pohankové natě jako jedinečného a přírodního zdroje rutinu v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. U sušené pohankové natě byla zjištěna dobrá tabletovatelnost, což je výhodné pro výrobu doplňků stravy ve formě tablet buď samostatně, či v kombinaci s dalšími nutričně cennými látkami. Obsah rutinu v pohance je závislý na celé řadě faktorů, na odrůdě, na klimatických podmínkách, na způsobu sklizně a skladování, posklizňových úpravách, vývojové fázi a použité části rostliny. Obsah rutinu ve finálním produktu je tedy možno zvýšit vhodným výběrem podmínek. V rámci efektivn

  • Název v anglickém jazyce

    Utilization of buckwheat tops as rutin natural resource

  • Popis výsledku anglicky

    Physiological influence of the rutine on blood vessels wall stabilization, blood pressure reduction, atherosclerosis prevention and the cardiovasculat problem treatment support the usefulness of the bioflavonoids intake in the food supplements and functional food products. The most abounding source of rutine is our climatic-economical conditions is the buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), especially its leaves and flower parts, which can bu used as a unique rutine sourcein pharmaceutical and food industry particularly.The processing of buckwheat dry leaves into the tablets is easy and this fact enables the use of buckwheat tablets either separately or in combination with other nutritive valuable substances.The rutine content in the buckwheat depends on a number of factors - the variety, the climatic conditions, the process of harvesting and storage, after storage treatment, developmental period and the used part of the plant.The rutine content in final product is therefore possible

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QF3291" target="_blank" >QF3291: Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2006

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník příspěvků XXXVII.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.

  • ISBN

    1802-1433

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    100-104

  • Název nakladatele

    VÚPP ČSCH

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

    Skalský Dvůr

  • Datum konání akce

    1. 1. 2006

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku