Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00027022%3A_____%2F06%3AE0004498" target="_blank" >RIV/00027022:_____/06:E0004498 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/16193296:_____/06:E0004498 RIV/00027022:_____/06:#0000017
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Využití pohankové natě jako přírodního zdroje rutinu
Popis výsledku v původním jazyce
Prokázané fyziologické účinky rutinu na stabilizaci cévní stěny, na snížení krevního tlaku, na prevenci aterosklerózy a na léčbu oběhových problémů podporuje účelnost příjmu tohoto bioflavonoidu ve formě doplňků stravy a funkčních potravin. Nejbohatším zdrojem rutinu v našich klimaticko-ekonomických podmínkách je pohanka setá (Fagopyrum esculentum Moench), zejména její listová a květová část. Nabízí se možnost využítí pohankové natě jako jedinečného a přírodního zdroje rutinu v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. U sušené pohankové natě byla zjištěna dobrá tabletovatelnost, což je výhodné pro výrobu doplňků stravy ve formě tablet buď samostatně, či v kombinaci s dalšími nutričně cennými látkami. Obsah rutinu v pohance je závislý na celé řadě faktorů, na odrůdě, na klimatických podmínkách, na způsobu sklizně a skladování, posklizňových úpravách, vývojové fázi a použité části rostliny. Obsah rutinu ve finálním produktu je tedy možno zvýšit vhodným výběrem podmínek. V rámci efektivn
Název v anglickém jazyce
Utilization of buckwheat tops as rutin natural resource
Popis výsledku anglicky
Physiological influence of the rutine on blood vessels wall stabilization, blood pressure reduction, atherosclerosis prevention and the cardiovasculat problem treatment support the usefulness of the bioflavonoids intake in the food supplements and functional food products. The most abounding source of rutine is our climatic-economical conditions is the buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench), especially its leaves and flower parts, which can bu used as a unique rutine sourcein pharmaceutical and food industry particularly.The processing of buckwheat dry leaves into the tablets is easy and this fact enables the use of buckwheat tablets either separately or in combination with other nutritive valuable substances.The rutine content in the buckwheat depends on a number of factors - the variety, the climatic conditions, the process of harvesting and storage, after storage treatment, developmental period and the used part of the plant.The rutine content in final product is therefore possible
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QF3291" target="_blank" >QF3291: Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník příspěvků XXXVII.Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin.
ISBN
1802-1433
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
100-104
Název nakladatele
VÚPP ČSCH
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Skalský Dvůr
Datum konání akce
1. 1. 2006
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—