Identification and determination of relatedness of lactobacilli using different DNA amplification methods
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F12%3A00060656" target="_blank" >RIV/00216224:14310/12:00060656 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26310/12:PU99147
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11696-012-0206-7" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.2478/s11696-012-0206-7</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.2478/s11696-012-0206-7" target="_blank" >10.2478/s11696-012-0206-7</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Identification and determination of relatedness of lactobacilli using different DNA amplification methods
Popis výsledku v původním jazyce
Several DNA amplification-based methods were used for identification and evaluation of the relation between lactobacilli isolated from breastfed full-term infant faeces, dairy products and silage. Twenty-seven strains isolated friom infant faeces were identified as Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus plantarum, and Lactobacillus helveticus using ten species-specific PCRs, multiplex PCR, and sequencing of 16SrDNA. Four strains were not identified. A repetitive extragenic palindromic PCR (rep-PCR) and randomly amplified polymorphic DNA PCR (RAPD-PCR) were used for confirmation of species identification. Fingerprints were used for evaluation of the relatedness of lactobacilli. Differences between strains from infant faeces, dairy products, and silage were not detected.
Název v anglickém jazyce
Identification and determination of relatedness of lactobacilli using different DNA amplification methods
Popis výsledku anglicky
Several DNA amplification-based methods were used for identification and evaluation of the relation between lactobacilli isolated from breastfed full-term infant faeces, dairy products and silage. Twenty-seven strains isolated friom infant faeces were identified as Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus gasseri, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus fermentum, Lactobacillus salivarius, Lactobacillus plantarum, and Lactobacillus helveticus using ten species-specific PCRs, multiplex PCR, and sequencing of 16SrDNA. Four strains were not identified. A repetitive extragenic palindromic PCR (rep-PCR) and randomly amplified polymorphic DNA PCR (RAPD-PCR) were used for confirmation of species identification. Fingerprints were used for evaluation of the relatedness of lactobacilli. Differences between strains from infant faeces, dairy products, and silage were not detected.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/2B06053" target="_blank" >2B06053: Nové postupy při charakterizaci a identifikaci probiotických kmenů bakterií vhodných pro funkční potraviny.</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2012
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemical Papers
ISSN
0366-6352
e-ISSN
—
Svazek periodika
66
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
PL - Polská republika
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
842-851
Kód UT WoS článku
000305563300007
EID výsledku v databázi Scopus
—