Modern methods for genetic improvement of Trifolium pratense
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F14%3A00073257" target="_blank" >RIV/00216224:14310/14:00073257 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/26296080:_____/14:#0001185
Výsledek na webu
<a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/124129.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/124129.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Modern methods for genetic improvement of Trifolium pratense
Popis výsledku v původním jazyce
This review focuses on trends in genetic improvement of a significant representative forage crop, Trifolium pratense (red clover) classified taxonomically into the agronomically outstanding family Fabaceae. Red clover breeding is aimed at improving traits like persistency, resistance to biotic and abiotic factors, forage yield and quality characteristics such as protein quality and stability. Isoflavone content in forage is important for cattle reproduction. Interspecific hybridization of red clover with the related wild species T. medium was used for the introgression of useful traits into red clover. The breeding strategy for the new variety Pramedi included hybrid plants with different DNA contents, repeated backcrosses with red clover, followed byfamily selection. New techniques of molecular genetics are becoming available to breeders for transferring key and complex traits into improved red clover varieties.
Název v anglickém jazyce
Modern methods for genetic improvement of Trifolium pratense
Popis výsledku anglicky
This review focuses on trends in genetic improvement of a significant representative forage crop, Trifolium pratense (red clover) classified taxonomically into the agronomically outstanding family Fabaceae. Red clover breeding is aimed at improving traits like persistency, resistance to biotic and abiotic factors, forage yield and quality characteristics such as protein quality and stability. Isoflavone content in forage is important for cattle reproduction. Interspecific hybridization of red clover with the related wild species T. medium was used for the introgression of useful traits into red clover. The breeding strategy for the new variety Pramedi included hybrid plants with different DNA contents, repeated backcrosses with red clover, followed byfamily selection. New techniques of molecular genetics are becoming available to breeders for transferring key and complex traits into improved red clover varieties.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Czech Journal of Genetics and Plant Breeding
ISSN
1212-1975
e-ISSN
—
Svazek periodika
50
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
92-99
Kód UT WoS článku
000342917800008
EID výsledku v databázi Scopus
—