Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modern methods for genetic improvement of Trifolium pratense

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F14%3A00073257" target="_blank" >RIV/00216224:14310/14:00073257 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/26296080:_____/14:#0001185

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/124129.pdf" target="_blank" >http://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/124129.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Modern methods for genetic improvement of Trifolium pratense

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This review focuses on trends in genetic improvement of a significant representative forage crop, Trifolium pratense (red clover) classified taxonomically into the agronomically outstanding family Fabaceae. Red clover breeding is aimed at improving traits like persistency, resistance to biotic and abiotic factors, forage yield and quality characteristics such as protein quality and stability. Isoflavone content in forage is important for cattle reproduction. Interspecific hybridization of red clover with the related wild species T. medium was used for the introgression of useful traits into red clover. The breeding strategy for the new variety Pramedi included hybrid plants with different DNA contents, repeated backcrosses with red clover, followed byfamily selection. New techniques of molecular genetics are becoming available to breeders for transferring key and complex traits into improved red clover varieties.

  • Název v anglickém jazyce

    Modern methods for genetic improvement of Trifolium pratense

  • Popis výsledku anglicky

    This review focuses on trends in genetic improvement of a significant representative forage crop, Trifolium pratense (red clover) classified taxonomically into the agronomically outstanding family Fabaceae. Red clover breeding is aimed at improving traits like persistency, resistance to biotic and abiotic factors, forage yield and quality characteristics such as protein quality and stability. Isoflavone content in forage is important for cattle reproduction. Interspecific hybridization of red clover with the related wild species T. medium was used for the introgression of useful traits into red clover. The breeding strategy for the new variety Pramedi included hybrid plants with different DNA contents, repeated backcrosses with red clover, followed byfamily selection. New techniques of molecular genetics are becoming available to breeders for transferring key and complex traits into improved red clover varieties.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Czech Journal of Genetics and Plant Breeding

  • ISSN

    1212-1975

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    50

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    92-99

  • Kód UT WoS článku

    000342917800008

  • EID výsledku v databázi Scopus