Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Genotyping and virulence factors of Listeria monocytogenes in terms of food safety

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00082400" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00082400 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00027162:_____/15:#0001285

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Genotyping and virulence factors of Listeria monocytogenes in terms of food safety

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The present study was designed to assess heterogeneity of virulence factors among strains of Listeria monocytogenes isolated from the food chain and humans in the Czech Republic. The virulence characteristics, presence of Listeria pathogenicity island 1(LIPI-1) as well as inlA, inlB, inlC and inlJ genes of tested strains of L. monocytogenes from foods and food processing plants were comparable with human strains independently of particular serotypes. Restriction polymorphism of inlA gene confirmed a correlation between the restriction fragment length polymorphism (RFLP) profiles and the serotypes. Strains of serotype 1/2a and 1/2c with RFLP profiles, which may be characterized by production of a truncated internalin A, were detected not only in food strains, but also in 44% of strains isolated from clinical cases of listeriosis. Premature stop codon (PMSC mutation type 3) in the inlA gene associated with the production of truncated internalin A was detected in one L.

  • Název v anglickém jazyce

    Genotyping and virulence factors of Listeria monocytogenes in terms of food safety

  • Popis výsledku anglicky

    The present study was designed to assess heterogeneity of virulence factors among strains of Listeria monocytogenes isolated from the food chain and humans in the Czech Republic. The virulence characteristics, presence of Listeria pathogenicity island 1(LIPI-1) as well as inlA, inlB, inlC and inlJ genes of tested strains of L. monocytogenes from foods and food processing plants were comparable with human strains independently of particular serotypes. Restriction polymorphism of inlA gene confirmed a correlation between the restriction fragment length polymorphism (RFLP) profiles and the serotypes. Strains of serotype 1/2a and 1/2c with RFLP profiles, which may be characterized by production of a truncated internalin A, were detected not only in food strains, but also in 44% of strains isolated from clinical cases of listeriosis. Premature stop codon (PMSC mutation type 3) in the inlA gene associated with the production of truncated internalin A was detected in one L.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    EA - Morfologické obory a cytologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1336-8672

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    54

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    79-84

  • Kód UT WoS článku

    000351255700009

  • EID výsledku v databázi Scopus