Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F15%3A00085893" target="_blank" >RIV/00216224:14310/15:00085893 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Výskyt Toxoplasma gondii v kůzlečím a jehněčím mase určeném ke konzumaci
Popis výsledku v původním jazyce
Toxoplasmóza je světově rozšířenou zoonózou a konzumace tepelně nedostatečně ošetřeného masa je hlavním rizikovým faktorem infekce člověka. U kůzlat (n=24) a jehňat (n=15) určených k lidské spotřebě z domácích porážek v České republice byl zjištěn výskytprotilátek proti T. gondii u 37,5 %, respektive 26,7 % zvířat. DNA parazita byla detekována ve tkáních (bránice, plíce) 12,5 % kůzlat a 20,0 % jehňat. I když je spotřeba těchto druhů masa v České republice nízká, může být jejich konzumace zdrojem infekce člověka.
Název v anglickém jazyce
The occurrence of Toxoplasma gondii in meat of kids and lamb intended for human consumption
Popis výsledku anglicky
Toxoplasmosis is worldwide zoonosis and the consumption of undercooked meat is a major risk factor of human infection. Antibodies to T. gondii were found in 37.5% and 26.7% of home-slaughtered kids (n=24) and lambs (n=15), respectively, in the Czech Republic. T. gondii DNA was detected in tissues (diaphragm, lung) of 12.5% of kids and 20.0% of lambs. Although the consumption of goat and lamb meat is low in the Czech Republic, it can serve as a source of infection for humans.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
EG - Zoologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů