Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Diagnostický panel pro alimentární parazity

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F16%3A00090150" target="_blank" >RIV/00216224:14310/16:00090150 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Diagnostický panel pro alimentární parazity

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Modernizace zemědělských praktik směrem k bio-produkci a alternativním menším chovům, globalizace potravinového trhu se vzrůstajícím transportem zvířat a v neposlední řadě změny klimatu, mají za následek zvyšování rizika spojeného se šířením různých vážných onemocnění, z nichž mnohá jsou vyvolána parazity alimentárního původu. Všechny tyto skutečnosti umocňují potřebu vývoje nových diagnostických nástrojů zaměřených na detekci těchto patogenních agens v potravinách a potravinových produktech určených pro lidskou spotřebu. V souvislosti s touto problematikou je naše práce zaměřena na vývoj spolehlivé a komplexní molekulárně-diagnostické metody, využitelné pro rychlou kontrolu masa a masných výrobků na trhu. Za tímto účelem jsme experimentálně ověřovali vysoce citlivou metodu multiplexní oligonukleotidové ligace - PCR (MOL-PCR).

  • Název v anglickém jazyce

    Diagnostic panel for foodborne parasites

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years, an increased number of reported cases of human infections by parasitic agents present in foodstuffs is recorded in Europe. Among the dominant pathogens are documented protozoa - Giardia intestinalis and Toxoplasma gondii. Cysts of G. intestinalis can survive long term in a cool and moist environment and contaminate e.g. fruit and vegetables growing in soil. Whereas T. gondii is an obligate intracellular parasite of warm-blooded animals, which forms tissue cysts in nervous and muscle tissue of the intermediate host; during the meat processing might be contaminated also tissue of uninfected hosts. Moreover, meat inspection of T. gondii at the slaughterhouses is not legislatively established.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů