Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Real-time PCR versus digital PCR in diagnostics of food-borne parasites

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F16%3A00091069" target="_blank" >RIV/00216224:14310/16:00091069 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Real-time PCR versus digital PCR in diagnostics of food-borne parasites

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In recent years, an increased number of reported cases of human infections by parasitic agents present in foodstuffs is recorded in Europe. Among the dominant pathogens are documented protozoa - Giardia intestinalis and Toxoplasma gondii. Cysts of G. intestinalis can survive long term in a cool and moist environment and contaminate e.g. fruit and vegetables growing in soil. Whereas T. gondii is an obligate intracellular parasite of warm-blooded animals, which forms tissue cysts in nervous and muscle tissue of the intermediate host; during the meat processing might be contaminated also tissue of uninfected hosts. Moreover, meat inspection of T. gondii at the slaughterhouses is not legislatively established. The detection possibilities of G. intestinalis and T. gondii were tested using two molecular methods - quantitative real-time PCR (qPCR) and digital PCR (dPCR).

  • Název v anglickém jazyce

    Real-time PCR versus digital PCR in diagnostics of food-borne parasites

  • Popis výsledku anglicky

    In recent years, an increased number of reported cases of human infections by parasitic agents present in foodstuffs is recorded in Europe. Among the dominant pathogens are documented protozoa - Giardia intestinalis and Toxoplasma gondii. Cysts of G. intestinalis can survive long term in a cool and moist environment and contaminate e.g. fruit and vegetables growing in soil. Whereas T. gondii is an obligate intracellular parasite of warm-blooded animals, which forms tissue cysts in nervous and muscle tissue of the intermediate host; during the meat processing might be contaminated also tissue of uninfected hosts. Moreover, meat inspection of T. gondii at the slaughterhouses is not legislatively established. The detection possibilities of G. intestinalis and T. gondii were tested using two molecular methods - quantitative real-time PCR (qPCR) and digital PCR (dPCR).

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů