Phytoestrogens in milk: Overestimations caused by contamination of the hydrolytic enzyme used during sample extraction
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F16%3A00093507" target="_blank" >RIV/00216224:14310/16:00093507 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030216304143" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022030216304143</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.3168/jds.2016-10926" target="_blank" >10.3168/jds.2016-10926</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Phytoestrogens in milk: Overestimations caused by contamination of the hydrolytic enzyme used during sample extraction
Popis výsledku v původním jazyce
Isoflavones are natural phytoestrogens with antioxidant and endocrine-disrupting potencies. Monitoring of their levels is important to ensure the high quality and safety of food, milk, and dairy products. The efficiency and accuracy of phytoestrogen analyses in complex matrices such as milk depend on the extraction procedure, which often uses hydrolysis by means of the beta-glucuronidase/sulfatase enzyme originating from Helix pomatia. The present study reveals that the commercially available hydrolytic enzyme is contaminated by several phytoestrogen isoflavones (genistein, daidzein, formononetin, and biochanin A) and their metabolite equol, as well as flavones (naringenin and apigenin) and coumestrol. We show that the concentrations of daidzein and genistein in the enzyme could have impaired the results of analyses of the main isoflavones in several previously published studies.
Název v anglickém jazyce
Phytoestrogens in milk: Overestimations caused by contamination of the hydrolytic enzyme used during sample extraction
Popis výsledku anglicky
Isoflavones are natural phytoestrogens with antioxidant and endocrine-disrupting potencies. Monitoring of their levels is important to ensure the high quality and safety of food, milk, and dairy products. The efficiency and accuracy of phytoestrogen analyses in complex matrices such as milk depend on the extraction procedure, which often uses hydrolysis by means of the beta-glucuronidase/sulfatase enzyme originating from Helix pomatia. The present study reveals that the commercially available hydrolytic enzyme is contaminated by several phytoestrogen isoflavones (genistein, daidzein, formononetin, and biochanin A) and their metabolite equol, as well as flavones (naringenin and apigenin) and coumestrol. We show that the concentrations of daidzein and genistein in the enzyme could have impaired the results of analyses of the main isoflavones in several previously published studies.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2016
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Dairy Science
ISSN
0022-0302
e-ISSN
—
Svazek periodika
99
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
10
Strana od-do
6973-6982
Kód UT WoS článku
000381326400012
EID výsledku v databázi Scopus
—