Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Association of genetic polymorphism with fat and bitter taste modalities in obese participants

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F16%3A00093960" target="_blank" >RIV/00216224:14310/16:00093960 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Association of genetic polymorphism with fat and bitter taste modalities in obese participants

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Orosensory perception of food strongly affects the ingestive behavior and intake of nutrients. The genetic variation in the genes encoding taste receptors also modulate the orosensory properties in human beings. The aim of this study was to evaluate the polymorphism in genes encoding bitter and lipid taste receptor in lean and obese subjects. We conducted our study on lean (n = 53) and obese (n = 53) participants that were recruited in National Institute of Nutrition (Tunis). We isolated the genomic DNA from the saliva swabs and, by employing restriction-fragment polymorphism (RFLP), we looked for the single nucleotide polymorphism (SNP) of two genes, CD36 (fat taste) and TAS2R38 (bitter taste). The CD36 gene variant was rs1761667 and TAS2R38 gene variants were rs1726866 and rs10246939. We noticed that A-genotype of rs1761667 was positively associated with obesity. Similarly, A-genotype and C-genotype, respectively of two rs1726866 and rs10246939 were associated with obesity.

  • Název v anglickém jazyce

    Association of genetic polymorphism with fat and bitter taste modalities in obese participants

  • Popis výsledku anglicky

    Orosensory perception of food strongly affects the ingestive behavior and intake of nutrients. The genetic variation in the genes encoding taste receptors also modulate the orosensory properties in human beings. The aim of this study was to evaluate the polymorphism in genes encoding bitter and lipid taste receptor in lean and obese subjects. We conducted our study on lean (n = 53) and obese (n = 53) participants that were recruited in National Institute of Nutrition (Tunis). We isolated the genomic DNA from the saliva swabs and, by employing restriction-fragment polymorphism (RFLP), we looked for the single nucleotide polymorphism (SNP) of two genes, CD36 (fat taste) and TAS2R38 (bitter taste). The CD36 gene variant was rs1761667 and TAS2R38 gene variants were rs1726866 and rs10246939. We noticed that A-genotype of rs1761667 was positively associated with obesity. Similarly, A-genotype and C-genotype, respectively of two rs1726866 and rs10246939 were associated with obesity.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    ED - Fyziologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach<br>I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů