Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Changes in equol and major soybean isoflavone contents during processing and storage of yogurts made from control or isoflavone-enriched bovine milk determined using LC-MS (TOF) analysis

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F17%3A00094646" target="_blank" >RIV/00216224:14310/17:00094646 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.010" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.010</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.010" target="_blank" >10.1016/j.foodchem.2016.12.010</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Changes in equol and major soybean isoflavone contents during processing and storage of yogurts made from control or isoflavone-enriched bovine milk determined using LC-MS (TOF) analysis

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The effect of supplementing a basal diet for dairy cows with "Soybean extract 40% (Biomedica, Prague, Czech Republic), containing 40% soybean isoflavones, on the contents of daidzein, glycitein, genistein, and equol in milk as well as fresh and mature yogurts was estimated. To determine the contents of these isoflavonoids, an efficient analytical LC-MS (TOF) technique was used. The "Soybean extract 40" used in our study contained an especially high proportion of daidzein (307 g kg(-1)). In both milk and yogurt samples, the amounts of daidzein and its metabolite equol were significantly higher in samples obtained from cows that received the isoflavone extract-supplemented diet than from those that received the basal diet, as the precursor daidzein contributed to the increased equol concentrations. Fermentation caused significant changes in the daidzein and glycitein concentrations. With maturation, the concentrations of daidzein and equol were unaffected, while the glycitein concentration decreased significantly. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved.

  • Název v anglickém jazyce

    Changes in equol and major soybean isoflavone contents during processing and storage of yogurts made from control or isoflavone-enriched bovine milk determined using LC-MS (TOF) analysis

  • Popis výsledku anglicky

    The effect of supplementing a basal diet for dairy cows with "Soybean extract 40% (Biomedica, Prague, Czech Republic), containing 40% soybean isoflavones, on the contents of daidzein, glycitein, genistein, and equol in milk as well as fresh and mature yogurts was estimated. To determine the contents of these isoflavonoids, an efficient analytical LC-MS (TOF) technique was used. The "Soybean extract 40" used in our study contained an especially high proportion of daidzein (307 g kg(-1)). In both milk and yogurt samples, the amounts of daidzein and its metabolite equol were significantly higher in samples obtained from cows that received the isoflavone extract-supplemented diet than from those that received the basal diet, as the precursor daidzein contributed to the increased equol concentrations. Fermentation caused significant changes in the daidzein and glycitein concentrations. With maturation, the concentrations of daidzein and equol were unaffected, while the glycitein concentration decreased significantly. (C) 2016 Elsevier Ltd. All rights reserved.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10600 - Biological sciences

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA13-34134S" target="_blank" >GA13-34134S: Metabolizmus izoflavonů v bachoru se zaměřením na obsah equolu v kravském mléce</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Chemistry

  • ISSN

    0308-8146

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    222

  • Číslo periodika v rámci svazku

    MAY

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    67-73

  • Kód UT WoS článku

    000392689400009

  • EID výsledku v databázi Scopus