Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Study of effects and conditions on the solubility of natural polysaccharide gum karaya

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F17%3A00096027" target="_blank" >RIV/00216224:14310/17:00096027 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26620/17:PU120906

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16304817" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X16304817</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2017.01.011" target="_blank" >10.1016/j.foodhyd.2017.01.011</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Study of effects and conditions on the solubility of natural polysaccharide gum karaya

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Natural polysaccharide gum karaya (GK, Sterculia urens) is a plant exudates widely available and relatively cheap biomaterial, which is used in food industry. However, GK is insoluble in water and it limits subsequent processing and broader utilization in medicine. Different conditions for the solubilization of GK were evaluated in this work (e.g. type and concentration of hydroxide, concentration of GK dispersion and time of solubilization process) which were not published before. GK samples were compared using different types of characterization techniques such as ATR-FTIR, NMR, TGA-FTIR, DSC, SEM and rheology. Optimized conditions for successful GK solubilization proceeded with 1 mol l-1 of sodium or potassium hydroxide and 2 wt% dispersion of GK at room temperature. A novel mechanism was suggested and by this mechanism the complex plant based biopolymer can be solubilized through the careful control of its ionic environment and degree of deacetylation. Resulted water soluble GK seems to be promising biomaterial forming hydrogels useful in regenerative medicine.

  • Název v anglickém jazyce

    Study of effects and conditions on the solubility of natural polysaccharide gum karaya

  • Popis výsledku anglicky

    Natural polysaccharide gum karaya (GK, Sterculia urens) is a plant exudates widely available and relatively cheap biomaterial, which is used in food industry. However, GK is insoluble in water and it limits subsequent processing and broader utilization in medicine. Different conditions for the solubilization of GK were evaluated in this work (e.g. type and concentration of hydroxide, concentration of GK dispersion and time of solubilization process) which were not published before. GK samples were compared using different types of characterization techniques such as ATR-FTIR, NMR, TGA-FTIR, DSC, SEM and rheology. Optimized conditions for successful GK solubilization proceeded with 1 mol l-1 of sodium or potassium hydroxide and 2 wt% dispersion of GK at room temperature. A novel mechanism was suggested and by this mechanism the complex plant based biopolymer can be solubilized through the careful control of its ionic environment and degree of deacetylation. Resulted water soluble GK seems to be promising biomaterial forming hydrogels useful in regenerative medicine.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10305 - Fluids and plasma physics (including surface physics)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food Hydrocolloids

  • ISSN

    0268-005X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    67

  • Číslo periodika v rámci svazku

    June

  • Stát vydavatele periodika

    GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    148-156

  • Kód UT WoS článku

    000397368700016

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85009179813