Zelenina a bylinky z farem a tržní sítě jako zdroj bakteriální kontaminace?
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F17%3A00097903" target="_blank" >RIV/00216224:14310/17:00097903 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zelenina a bylinky z farem a tržní sítě jako zdroj bakteriální kontaminace?
Popis výsledku v původním jazyce
Čerstvá zelenina a bylinky jsou považovány za důležitou součást potravy, bohatou z hlediska obsahu vitamínů a vlákniny a zároveň rychlou na přípravu. Většinou se konzumují syrové bez předchozí tepelné úpravy, čímž se zvyšuje riziko vzniku alimentárních nákaz. Ke kontaminaci může docházet v různých fázích od růstu na polích nebo ve sklenících, až po přípravu na prodejní pulty. Riziko kontaminace představuje také kontakt s kontaminovanou závlahovou vodou nebo vodou na oplachování, půdou, hnojem, fekáliemi nebo s divoce žijícími zvířaty. Krátká doba trvanlivosti čerstvých potravin vede k zavádění rychlých detekčních systémů jako je real-time PCR (qPCR). Výhoda této metody spočívá v možnosti identifikovat a kvantifikovat více patogenů současně. Dílčím cílem této studie bylo zhodnotit mikrobiální kontaminaci celé, syrové zeleniny (mrkev, okurka, salát) a bylin z farem a tržní sítě v České republice. Byly sledovány a kvantifikovány bakterie Listeria monocytogenes a Cronobacter spp. a zároveň byl monitorován i výskyt Escherichia coli jako indikátor fekálního znečištění. Vzorky byly vyšetřeny pomocí qPCR a zároveň použitím standardních kultivačních metod. V této studii bylo vyšetřeno 623 vzorků zeleniny a bylin z farem a z tržní sítě. Celkem 5 vzorků (0,8 %) bylo pozitivních na přítomnost L. monocytogenes pomocí qPCR (0,6 % kultivačně). V 78 vzorcích (12,5 %) byl detekován C. spp. pomocí qPCR (9,3 % kultivačně). Jak vzorky z farem (200 vzorků – 46,2 %) tak vzorky z tržní sítě (76 vzorků – 40 %) byly pozitivní na přítomnost E. coli. Množství L. monocytogenes ve vzorcích se pohybovalo od 6 x 100 do 101 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku a od 100 do 6 x 104 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku pro E. coli. Získané výsledky ukazují, že konzumace syrové zeleniny a bylin může představovat riziko vzniku alimentárních onemocnění, proto bychom měli zeleninu a byliny před konzumací dobře omýt, tepelně upravit popřípadě odstranit slupky, pokud to jde.
Název v anglickém jazyce
Vegetables and herbs from farms and market as a source of bacterial contamination
Popis výsledku anglicky
Fresh vegetables and herbs are considered to be an important part of the diet, rich in vitamin and fiber content and quick to prepare. Most are consumed raw without previous heat treatment, which increases the risk of food-borne illness. Contamination can occur at different stages from growth in fields and greenhouses to preparation for sales counters. Risk of contamination also involves contact with contaminated irrigation water or rinse water, soil, manure, faeces or wildlife. The short life of fresh foods leads to incorporation of rapid detection systems such as real-time PCR (qPCR). The advantages of qPCR methods include the possibility of identifying and quantifying more pathogens simultaneously. A partial objective of this study was to evaluate the microbial contamination of whole raw vegetables (carrots, cucumbers, salads) and herbs from farms and the markets in the Czech Republic. The bacteria Listeria monocytogenes and Cronobacter spp. were monitored and quantified and the occurrence of Escherichia coli as an indicator of faecal contamination was also monitored. The samples were examined using qPCR and using standard culture methods. In this study, 623 samples of vegetables and herbs from farms and the markets were examined. A total of 5 samples (0.8%) were positive for the presence of L. monocytogenes using qPCR (0.6% cultivation); C. spp. was detected in 78 samples (12.5%) using qPCR (9.3% cultivation). Both samples from farms (200 samples - 46.2%) and samples from the markets (76 samples - 40%) were positive for the presence of E. coli. The amount of L. monocytogenes in the samples ranged from 6 x 100 to 101 genomic equivalents per gram of processed sample and from 100 to 6 x 104 genomic equivalents per gram of processed sample for E. coli. The results show that consumption of raw vegetables and herbs may pose a low risk of food-borne diseases, so we should wash vegetables and herbs thoroughly before eating, heat or, if necessary, remove the peel.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
10600 - Biological sciences
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů