Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování mikrobiálních rizik spojených s konzumací zeleniny a bylin z farem a tržní sítě

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F17%3A00099938" target="_blank" >RIV/00216224:14310/17:00099938 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování mikrobiálních rizik spojených s konzumací zeleniny a bylin z farem a tržní sítě

  • Popis výsledku v původním jazyce

    K mikrobiální kontaminaci rostlinných produktů dochází v různých fázích výroby od jejich růstu na polích, až po jejich přípravu u spotřebitele. K rizikům mikrobiální kontaminace můžeme zařadit zejména kontakt s kontaminovanou vodou, osobami, půdou, hnojem, fekáliemi nebo zvířaty. Stále vysoké počty hlášených infekcí spojených s konzumací potravin vedou k zavádění rychlých detekčních systémů jako je např. real-time PCR (qPCR). Dílčím cílem této studie bylo zhodnotit mikrobiální kontaminaci pomocí nově zavedených molekulárních metod celé, syrové zeleniny (mrkev, okurka, salát) a bylin z farem a tržní sítě v České republice. Studie byla zaměřena na detekci a kvantifikaci Listeria monocytogenes, Cronobacter spp. a zároveň byl monitorován indikátor fekálního znečištění E. coli. Současně byla sledována také míra kontaminace prostředí (stěry a voda) na farmách. Celkem bylo vyšetřeno 623 vzorků zeleniny a bylin a 157 vzorků prostředí. U 5 vzorků zeleniny a bylin (0,8 %) byla detekována L. monocytogenes pomocí qPCR (0,6 % kultivačně). V 78 vzorcích (12,5 %) byl detekován Cronobacter spp. pomocí qPCR (9,3 % kultivačně). E. coli byla detekována u 276 vzorků (44,3 %) pomocí qPCR (20,5 % kultivačně). Množství L. monocytogenes ve vzorcích zeleniny a bylin se pohybovalo od 6 x 100 do 101 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku, od 4 x 100 do 1 x 103 pro Cronobacter spp. a od 100 do 6 x 104 genomových ekvivalentů na g zpracovaného vzorku pro E. coli. Kultivačně žádný ze vzorků nepřesáhl limit 100 KTJ/g pro L. monocytogenes a u čtyř vzorků bylo zjištěno více než 100 KTJ/g pro E. coli. V žádném ze vzorků prostředí nebyla detekována L. monocytogenes. Cronobacter spp. byl detekován ve dvou vzorcích (1,3 %), ale pouze pomocí qPCR. Pomocí qPCR bylo také zjištěno 73 vzorků (46,5 %) pozitivních na E. coli (8,3 % kultivačně). Žádný ze vzorků vody nepřesáhl limit 100 KTJ/ml pro E. coli.

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring the microbial risks associated with consumption of vegetables and herbs from farms and from market

  • Popis výsledku anglicky

    Microbial contamination of plant products occurs at different stages of production, from growth in fields to their preparation by the consumer. The risks of microbial contamination include contact with contaminated water, people, soil, manure, faeces or animals. Still, the high numbers of reported infections associated with food consumption lead to the introduction of rapid detection systems such as real-time PCR (qPCR). A partial objective of this study was to evaluate microbial contamination with the newly introduced molecular methods of whole raw vegetables (carrots, cucumber, lettuce) and herbs from farms and the markets in the Czech Republic. The study focused on the detection and quantification of Listeria monocytogenes, Cronobacter spp. and E. coli was monitored as an indicator of faecal contamination. At the same time, the level of environmental contamination (scrub and water) was monitored on farms. In total, 623 samples of vegetables and herbs and 157 environmental samples were examined. For 5 samples of vegetables and herbs (0.8%), L. monocytogenes were detected using qPCR (0.6% culture). 78 samples (12.5%) were positive for Cronobacter spp. using qPCR (9.3% culture). E. coli was detected in 276 samples (44.3%) using qPCR (20.5% culture). The amount of L. monocytogenes in vegetable and herb samples ranged from 6 x 100 to 101 genomic equivalents per gram of processed sample, from 4 x 100 to 1 x 103 for Cronobacter spp. and from 100 to 6 x 104 genomic equivalents per gram of processed sample for E. coli. None of the samples exceeded the limit of 100 CFU / g for L. monocytogenes. The limit 100 CFU / g of sample has been exceeded for E. coli in four samples. No L. monocytogenes was detected in any of the environmental samples. Cronobacter spp. was detected in two samples (1.3%), but only with qPCR. Also, 73 samples (46.5%) were positive for E. coli using qPCR (8.3% culture). None of the water samples exceeded the limit of 100 CFU / ml for E. coli.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů