Visualization of hydrogen atoms in a perdeuterated lectin-fucose complex reveals key details of protein-carbohydrate interactions
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F21%3A00119632" target="_blank" >RIV/00216224:14310/21:00119632 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/60077344:_____/21:00553202
Výsledek na webu
<a href="https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0969212621000769?via%3Dihub" target="_blank" >https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0969212621000769?via%3Dihub</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.str.2021.03.003" target="_blank" >10.1016/j.str.2021.03.003</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Visualization of hydrogen atoms in a perdeuterated lectin-fucose complex reveals key details of protein-carbohydrate interactions
Popis výsledku v původním jazyce
Carbohydrate-binding proteins from pathogenic bacteria and fungi have been shown to be implicated in various pathological processes, where they interact with glycans present on the surface of the host cells. These interactions are part of the initial processes of infection of the host and are very important to study at the atomic level. Here, we report the roomtemperature neutron structures of PLL lectin from Photorhabdus laumondii in its apo form and in complex with deuterated L-fucose, which is, to our knowledge, the first neutron structure of a carbohydrate-binding protein in complex with a fully deuterated carbohydrate ligand. A detailed structural analysis of the lectin-carbohydrate interactions provides information on the hydrogen bond network, the role of water molecules, and the extent of the CH-pi stacking interactions between fucose and the aromatic amino acids in the binding site.
Název v anglickém jazyce
Visualization of hydrogen atoms in a perdeuterated lectin-fucose complex reveals key details of protein-carbohydrate interactions
Popis výsledku anglicky
Carbohydrate-binding proteins from pathogenic bacteria and fungi have been shown to be implicated in various pathological processes, where they interact with glycans present on the surface of the host cells. These interactions are part of the initial processes of infection of the host and are very important to study at the atomic level. Here, we report the roomtemperature neutron structures of PLL lectin from Photorhabdus laumondii in its apo form and in complex with deuterated L-fucose, which is, to our knowledge, the first neutron structure of a carbohydrate-binding protein in complex with a fully deuterated carbohydrate ligand. A detailed structural analysis of the lectin-carbohydrate interactions provides information on the hydrogen bond network, the role of water molecules, and the extent of the CH-pi stacking interactions between fucose and the aromatic amino acids in the binding site.
Klasifikace
Druh
J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science
CEP obor
—
OECD FORD obor
10608 - Biochemistry and molecular biology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GA18-18964S" target="_blank" >GA18-18964S: Lektiny a jejich úloha v interakci patogen/hostitel a buněčném rozpoznávání</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2021
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Structure
ISSN
0969-2126
e-ISSN
—
Svazek periodika
29
Číslo periodika v rámci svazku
9
Stát vydavatele periodika
GB - Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet stran výsledku
15
Strana od-do
„1003“-„1013.e4“
Kód UT WoS článku
000692378500008
EID výsledku v databázi Scopus
2-s2.0-85103976023