Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Interactions of carbohydrates with biomolecules. Role of the CH/pi interactions

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F13%3A00072707" target="_blank" >RIV/00216224:14740/13:00072707 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Interactions of carbohydrates with biomolecules. Role of the CH/pi interactions

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Molecular recognition plays crucial role in many biological processes, such as bacteria-host identification. Some of these recognition processes are performed by proteins called lectins, which are able to bind saccharides in a very specific way. In our study we have focused on RSL lectin from world-wide distributed bacteria Ralstonia solanacearum causing lethal wilt in many agricultural crops and the AAL lectin from Aleuria aurantia. Both above mentioned bacteria interact with hosts through their lectins, binding predominantly L-fucose. In this paper, we are interested in the role of the CH/pi interaction in binding abilities of these two lectins. In the RSL lectin, we have attempted for the first time to quantify how the CH/pi interaction contributesto a overall carbohydrate - protein interaction. We have used an experimental approach, creating single and double point mutants, combined with high level computational methods.

  • Název v anglickém jazyce

    Interactions of carbohydrates with biomolecules. Role of the CH/pi interactions

  • Popis výsledku anglicky

    Molecular recognition plays crucial role in many biological processes, such as bacteria-host identification. Some of these recognition processes are performed by proteins called lectins, which are able to bind saccharides in a very specific way. In our study we have focused on RSL lectin from world-wide distributed bacteria Ralstonia solanacearum causing lethal wilt in many agricultural crops and the AAL lectin from Aleuria aurantia. Both above mentioned bacteria interact with hosts through their lectins, binding predominantly L-fucose. In this paper, we are interested in the role of the CH/pi interaction in binding abilities of these two lectins. In the RSL lectin, we have attempted for the first time to quantify how the CH/pi interaction contributesto a overall carbohydrate - protein interaction. We have used an experimental approach, creating single and double point mutants, combined with high level computational methods.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů