Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

LECTIN ? CARBOHYDRATE INTERACTIONS DRIVEN BY DISPERSION

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F13%3A00072705" target="_blank" >RIV/00216224:14740/13:00072705 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    LECTIN ? CARBOHYDRATE INTERACTIONS DRIVEN BY DISPERSION

  • Popis výsledku v původním jazyce

    There are several ways how saccharides may interact with their receptors (e.g. classical hydrogen bonds, through metal ions as Ca(II)). The CH-pi interactions that occur between carbohydrates and aromatic amino-acids are also strongly involved in carbohydrate-recognition process. The strength and importance of the CH-pi carbohydrate-aromatic interaction is recently under heavy discussion among biomolecular scientists. Some of a recognition processes are performed by proteins called lectins, which are able to bind saccharides in a very specific way. In case of the RSL lectin, we have attempted for the first time to quantify how the CH/pi interaction contributes to an overall carbohydrate - protein interaction. We have used an experimental approach, creating single and double point mutants, combined with high level computational methods. Experimentally measured binding affinities were compared with computed carbohydrate-aromatic acid residue interaction energies.

  • Název v anglickém jazyce

    LECTIN ? CARBOHYDRATE INTERACTIONS DRIVEN BY DISPERSION

  • Popis výsledku anglicky

    There are several ways how saccharides may interact with their receptors (e.g. classical hydrogen bonds, through metal ions as Ca(II)). The CH-pi interactions that occur between carbohydrates and aromatic amino-acids are also strongly involved in carbohydrate-recognition process. The strength and importance of the CH-pi carbohydrate-aromatic interaction is recently under heavy discussion among biomolecular scientists. Some of a recognition processes are performed by proteins called lectins, which are able to bind saccharides in a very specific way. In case of the RSL lectin, we have attempted for the first time to quantify how the CH/pi interaction contributes to an overall carbohydrate - protein interaction. We have used an experimental approach, creating single and double point mutants, combined with high level computational methods. Experimentally measured binding affinities were compared with computed carbohydrate-aromatic acid residue interaction energies.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    R - Projekt Ramcoveho programu EK

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů