Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Efekt farmaceutických konzervantů na antibakteriální účinek bakteriofágů proti Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14310%2F24%3A00139851" target="_blank" >RIV/00216224:14310/24:00139851 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Efekt farmaceutických konzervantů na antibakteriální účinek bakteriofágů proti Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Díky časté antibiotické rezistenci představují infekce způsobené patogenními kmeny Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus významnou hrozbu pro lidské zdraví. Proto je potřebné hledat alternativu antibiotické léčby, kterou může být fágová terapie, tedy aplikace bakteriálních virů, tzv. fágů, v léčbě bakteriálních infekcí. Pro její zavedení do praxe je nutné fágy zpracovat do lékové formy s ohledem na proteinový charakter fágových částic tak, aby byla zachována stabilita jejich antibakteriálního efektu. Toto je předmětem naší studie. Pomocí plakové metody jsme stanovili stabilitu počtu infekčních částic u stafylokokového fága rodu Kayvirus a pseudomonádového fága rodu Pbunavirus. Fágy s titrem 10 9 PFU/mL byly skladovány po dobu 13 týdnů ve formě purifikátů ve fyziologickém roztoku s dvanácti farmaceutickými konzervanty, které se uplatňují u řady lékových forem. Konzervant byl uznán jako vhodný pro fágové preparáty, pokud titr fága neklesl pod 10 7 PFU/mL a nebyly zjištěny další inkompatibility (např. vznik sraženiny). Dále byla stanovena stabilita koktejlu dvou výše zmíněných fágů, který byl jako purifikát v SM pufru s titrem 10 8 PFU/mL zpracován do lyofilizovaných maltodextrinových tablet a skladován po dobu šesti měsíců při teplotách 4 a 25 °C. S oběma testovanými fágy byly kompatibilní zástupci solí organických kyselin, fenolů, alkoholů a parabenů. Zpracování fágů do lyofilizovaných tablet dle optimalizovaného postupu vedlo ke zvýšení stability fága rodu Kayvirus ve 25 °C po dobu tří měsíců. Tato tuhá léková forma má navíc řadu výhod jako je jednodušší aplikace, dávkování i skladování. Variabilní stabilita fágů z odlišných rodů pozorovaná v této studii poukazuje na nutnost optimalizace finálního produktu s ohledem na konkrétního terapeutického fága. Prezentované výsledky lze aplikovat v rámci budoucích studií zaměřených na přípravu farmaceutických produktů fágové terapie a jejich dlouhodobější skladování.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of pharmaceutical preservatives on the antibacterial activity of bacteriophages against Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus

  • Popis výsledku anglicky

    Due to frequent antibiotic resistance, infections caused by pathogenic strains of Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus represent a significant threat to human health. Therefore, it is necessary to find an alternative to antibiotic treatment, which can be phage therapy, i.e. the application of bacterial viruses, so-called phages, in the treatment of bacterial infections. To implement it in practice, it is necessary to process the phages into a pharmaceutical form with regard to the protein nature of the phage particles so as to preserve the stability of their antibacterial effect. This is the subject of our study. Using the plaque method, we determined the stability of the number of infectious particles in staphylococcal phage of the Kayvirus genus and pseudomonad phage of the Pbunavirus genus. Phages with a titer of 10^9 PFU/mL were stored for 13 weeks in the form of purified products in physiological saline with twelve pharmaceutical preservatives that are used in a number of pharmaceutical forms. The preservative was recognized as suitable for phage preparations if the phage titer did not fall below 10^7 PFU/mL and no other incompatibilities (e.g., formation of a precipitate) were detected. Furthermore, the stability of a cocktail of the two aforementioned phages was determined, which was processed into lyophilized maltodextrin tablets as a purificate in SM buffer with a titer of 10 8 PFU/mL and stored for six months at temperatures of 4 and 25 °C. Representatives of salts of organic acids, phenols, alcohols, and parabens were compatible with both tested phages. Processing of phages into lyophilized tablets according to the optimized procedure led to an increase in the stability of Kayvirus phage at 25 °C for three months. This solid dosage form also has a number of advantages such as simpler application, dosing, and storage. The variable stability of phages from different genera observed in this study points to the need for optimization of the final product with respect to the specific therapeutic phage. The presented results can be applied in future studies focused on the preparation of pharmaceutical phage therapy products and their long-term storage.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10606 - Microbiology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů