Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The role of nutrition and genetics as key determinants of the positive height trend

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F14%3A00076523" target="_blank" >RIV/00216224:14510/14:00076523 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2014.07.002" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2014.07.002</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2014.07.002" target="_blank" >10.1016/j.ehb.2014.07.002</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The role of nutrition and genetics as key determinants of the positive height trend

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to identify the most important variables determining current differences in physical stature in Europe and some of its overseas offshoots such as Australia, New Zealand and USA. We collected data on the height of young men from45 countries and compared them with long-term averages of food consumption from the FAOSTAT database, various development indicators compiled by the World Bank and the CIA World Factbook, and frequencies of several genetic markers. Our analysis demonstrates that the most important factor explaining current differences in stature among nations of European origin is the level of nutrition, especially the ratio between the intake of high-quality proteins from milk products, pork meat and fish, and low-quality proteins from wheat.

  • Název v anglickém jazyce

    The role of nutrition and genetics as key determinants of the positive height trend

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to identify the most important variables determining current differences in physical stature in Europe and some of its overseas offshoots such as Australia, New Zealand and USA. We collected data on the height of young men from45 countries and compared them with long-term averages of food consumption from the FAOSTAT database, various development indicators compiled by the World Bank and the CIA World Factbook, and frequencies of several genetic markers. Our analysis demonstrates that the most important factor explaining current differences in stature among nations of European origin is the level of nutrition, especially the ratio between the intake of high-quality proteins from milk products, pork meat and fish, and low-quality proteins from wheat.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AK - Sport a aktivity volného času

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Economics and Human Biology

  • ISSN

    1570-677X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    15

  • Číslo periodika v rámci svazku

    December 2014

  • Stát vydavatele periodika

    NL - Nizozemsko

  • Počet stran výsledku

    20

  • Strana od-do

    81-100

  • Kód UT WoS článku

    000347495900008

  • EID výsledku v databázi Scopus