The role of nutrition and genetics as key determinants of the positive height trend
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F14%3A00076523" target="_blank" >RIV/00216224:14510/14:00076523 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2014.07.002" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2014.07.002</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.ehb.2014.07.002" target="_blank" >10.1016/j.ehb.2014.07.002</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The role of nutrition and genetics as key determinants of the positive height trend
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of this study was to identify the most important variables determining current differences in physical stature in Europe and some of its overseas offshoots such as Australia, New Zealand and USA. We collected data on the height of young men from45 countries and compared them with long-term averages of food consumption from the FAOSTAT database, various development indicators compiled by the World Bank and the CIA World Factbook, and frequencies of several genetic markers. Our analysis demonstrates that the most important factor explaining current differences in stature among nations of European origin is the level of nutrition, especially the ratio between the intake of high-quality proteins from milk products, pork meat and fish, and low-quality proteins from wheat.
Název v anglickém jazyce
The role of nutrition and genetics as key determinants of the positive height trend
Popis výsledku anglicky
The aim of this study was to identify the most important variables determining current differences in physical stature in Europe and some of its overseas offshoots such as Australia, New Zealand and USA. We collected data on the height of young men from45 countries and compared them with long-term averages of food consumption from the FAOSTAT database, various development indicators compiled by the World Bank and the CIA World Factbook, and frequencies of several genetic markers. Our analysis demonstrates that the most important factor explaining current differences in stature among nations of European origin is the level of nutrition, especially the ratio between the intake of high-quality proteins from milk products, pork meat and fish, and low-quality proteins from wheat.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
AK - Sport a aktivity volného času
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Economics and Human Biology
ISSN
1570-677X
e-ISSN
—
Svazek periodika
15
Číslo periodika v rámci svazku
December 2014
Stát vydavatele periodika
NL - Nizozemsko
Počet stran výsledku
20
Strana od-do
81-100
Kód UT WoS článku
000347495900008
EID výsledku v databázi Scopus
—