Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

FOOD CONSUMPTION AND THE ACTUAL STATISTICS OF CARDIOVASCULAR DISEASES: AN EPIDEMIOLOGICAL COMPARISON OF 42 EUROPEAN COUNTRIES

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14510%2F16%3A00091078" target="_blank" >RIV/00216224:14510/16:00091078 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.3402/fnr.v60.31694" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.3402/fnr.v60.31694</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3402/fnr.v60.31694" target="_blank" >10.3402/fnr.v60.31694</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    FOOD CONSUMPTION AND THE ACTUAL STATISTICS OF CARDIOVASCULAR DISEASES: AN EPIDEMIOLOGICAL COMPARISON OF 42 EUROPEAN COUNTRIES

  • Popis výsledku v původním jazyce

    ABSTRACT Background: The aim of this ecological study was to identify the main nutritional factors related to the prevalence of cardiovascular diseases (CVDs) in Europe, based on a comparison of international statistics. Design: The mean consumption of 62 food items from the FAOSTAT database (1993–2008) was compared with the actual statistics of five CVD indicators in 42 European countries. Several other exogenous factors (health expenditure, smoking, body mass index) and the historical stability of results were also examined. Results: We found exceptionally strong relationships between some of the examined factors, the highest being a correlation between raised cholesterol in men and the combined consumption of animal fat and animal protein (r=0.92, p&lt;0.001). The most significant dietary correlate of low CVD risk was high total fat and animal protein consumption. Additional statistical analyses further highlighted citrus fruits, high-fat dairy (cheese) and tree nuts.

  • Název v anglickém jazyce

    FOOD CONSUMPTION AND THE ACTUAL STATISTICS OF CARDIOVASCULAR DISEASES: AN EPIDEMIOLOGICAL COMPARISON OF 42 EUROPEAN COUNTRIES

  • Popis výsledku anglicky

    ABSTRACT Background: The aim of this ecological study was to identify the main nutritional factors related to the prevalence of cardiovascular diseases (CVDs) in Europe, based on a comparison of international statistics. Design: The mean consumption of 62 food items from the FAOSTAT database (1993–2008) was compared with the actual statistics of five CVD indicators in 42 European countries. Several other exogenous factors (health expenditure, smoking, body mass index) and the historical stability of results were also examined. Results: We found exceptionally strong relationships between some of the examined factors, the highest being a correlation between raised cholesterol in men and the combined consumption of animal fat and animal protein (r=0.92, p&lt;0.001). The most significant dietary correlate of low CVD risk was high total fat and animal protein consumption. Additional statistical analyses further highlighted citrus fruits, high-fat dairy (cheese) and tree nuts.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    AK - Sport a aktivity volného času

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Food & Nutrition Research

  • ISSN

    1654-6628

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    2016

  • Číslo periodika v rámci svazku

    60

  • Stát vydavatele periodika

    SE - Švédské království

  • Počet stran výsledku

    27

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

    000396880200001

  • EID výsledku v databázi Scopus