Three-Dimensional Potential Energy Surface of Selected Carbohydrates' CH/p Dispersion Interactions Calculated by High-Level Quantum Mechanical Methods
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F11%3A00049962" target="_blank" >RIV/00216224:14740/11:00049962 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/chem.201002876" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1002/chem.201002876</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1002/chem.201002876" target="_blank" >10.1002/chem.201002876</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Three-Dimensional Potential Energy Surface of Selected Carbohydrates' CH/p Dispersion Interactions Calculated by High-Level Quantum Mechanical Methods
Popis výsledku v původním jazyce
In this study we present the first systematic computational three-dimensional scan of carbohydrate hydrophobic patches for the ability to interact through CH/pi dispersion interactions. The carbohydrates beta-D-glucopyranose, beta-D-mannopyranose and alpha-l-fucopyranose were studied in a complex with a benzene molecule, which served as a model of the CH/pi interaction in carbohydrate/protein complexes. The 3D relaxed scans were performed at the SCC-DFTB-D level with 3 757 grid points for both carbohydrate hydrophobic sides. The interaction energy of all grid points was recalculated at the DFT-D BP/def2-TZVPP level. The results obtained clearly show highly delimited and separated areas around each CH group, with an interaction energy up to -5.40 kcal mol(-1). The results also show that with increasing H center dot center dot center dot pi distance these delimited areas merge and form one larger region, which covers all hydrogen atoms on that specific carbohydrate side.
Název v anglickém jazyce
Three-Dimensional Potential Energy Surface of Selected Carbohydrates' CH/p Dispersion Interactions Calculated by High-Level Quantum Mechanical Methods
Popis výsledku anglicky
In this study we present the first systematic computational three-dimensional scan of carbohydrate hydrophobic patches for the ability to interact through CH/pi dispersion interactions. The carbohydrates beta-D-glucopyranose, beta-D-mannopyranose and alpha-l-fucopyranose were studied in a complex with a benzene molecule, which served as a model of the CH/pi interaction in carbohydrate/protein complexes. The 3D relaxed scans were performed at the SCC-DFTB-D level with 3 757 grid points for both carbohydrate hydrophobic sides. The interaction energy of all grid points was recalculated at the DFT-D BP/def2-TZVPP level. The results obtained clearly show highly delimited and separated areas around each CH group, with an interaction energy up to -5.40 kcal mol(-1). The results also show that with increasing H center dot center dot center dot pi distance these delimited areas merge and form one larger region, which covers all hydrogen atoms on that specific carbohydrate side.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Chemistry - A European Journal
ISSN
0947-6539
e-ISSN
—
Svazek periodika
17
Číslo periodika v rámci svazku
20
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
11
Strana od-do
5680-5690
Kód UT WoS článku
000290216000024
EID výsledku v databázi Scopus
—