Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

THEORETICAL INVESTIGATION OF THE CARBOHYDRATE CH/pi INTERACTIONS FAVOURABLE REGIONS IN THE CARBOHYDRATE SURROUNDINGS

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F11%3A00049971" target="_blank" >RIV/00216224:14740/11:00049971 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    THEORETICAL INVESTIGATION OF THE CARBOHYDRATE CH/pi INTERACTIONS FAVOURABLE REGIONS IN THE CARBOHYDRATE SURROUNDINGS

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Molecular recognition of carbohydrates by proteins plays a key role in many biological processes including immune response, pathogen entry into a cell, cell-cell adhesion and so forth1-5. Recent studies show that key role in protein - saccharide recognition may play dispersive interactions, such as CH/pi interactions of aromatic amino acids with non polar faces of carbohydrates. In this study we present the first systematic computational three-dimensional scan of carbohydrate hydrophobic patches for theability to interact via CH/pi dispersion interactions. The carbohydrates b-D-glucopyranose, b-D-mannopyranose and a-L-fucopyranose were studied in a complex with a benzene molecule, which served as a model of the CH/pi interaction in carbohydrate/protein complexes. The 3D relaxed scans were performed at the SCC-DFTB-D level with 3 757 grid points for both carbohydrate hydrophobic sides. The interaction energy of all grid points was recalculated at the DFT-D BP/def2-TZVPP level.

  • Název v anglickém jazyce

    THEORETICAL INVESTIGATION OF THE CARBOHYDRATE CH/pi INTERACTIONS FAVOURABLE REGIONS IN THE CARBOHYDRATE SURROUNDINGS

  • Popis výsledku anglicky

    Molecular recognition of carbohydrates by proteins plays a key role in many biological processes including immune response, pathogen entry into a cell, cell-cell adhesion and so forth1-5. Recent studies show that key role in protein - saccharide recognition may play dispersive interactions, such as CH/pi interactions of aromatic amino acids with non polar faces of carbohydrates. In this study we present the first systematic computational three-dimensional scan of carbohydrate hydrophobic patches for theability to interact via CH/pi dispersion interactions. The carbohydrates b-D-glucopyranose, b-D-mannopyranose and a-L-fucopyranose were studied in a complex with a benzene molecule, which served as a model of the CH/pi interaction in carbohydrate/protein complexes. The 3D relaxed scans were performed at the SCC-DFTB-D level with 3 757 grid points for both carbohydrate hydrophobic sides. The interaction energy of all grid points was recalculated at the DFT-D BP/def2-TZVPP level.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů