Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Carbohydrate CH/pi interactions ? Theoretical investigation of the favourable regions in the carbohydrate surroundings

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00216224%3A14740%2F11%3A00049969" target="_blank" >RIV/00216224:14740/11:00049969 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Carbohydrate CH/pi interactions ? Theoretical investigation of the favourable regions in the carbohydrate surroundings

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Molecular recognition of carbohydrates by proteins plays a key role in many biological processes including immune response, pathogen entry into a cell, cell-cell adhesion and so forth. The list of proteins that recognise carbohydrates via aromatic residues include lectins, carbohydrate-binding modules, glycosidases, glycosyl transferases, ?greasy slides? of carbohydrate transporters and complimentary sugar-binding sites (?sugar tongs?). Carbohydrates typically interact with aromatic systems in a parallel orientation. In this study we present the first systematic computational three-dimensional scan of carbohydrate hydrophobic patches for the ability to interact via CH/pi dispersion interactions. The carbohydrates b-D-glucopyranose, b-D-mannopyranose and a-L-fucopyranose were studied in a complex with a benzene molecule, which served as a model of the CH/pi interaction in carbohydrate/protein complexes.

  • Název v anglickém jazyce

    Carbohydrate CH/pi interactions ? Theoretical investigation of the favourable regions in the carbohydrate surroundings

  • Popis výsledku anglicky

    Molecular recognition of carbohydrates by proteins plays a key role in many biological processes including immune response, pathogen entry into a cell, cell-cell adhesion and so forth. The list of proteins that recognise carbohydrates via aromatic residues include lectins, carbohydrate-binding modules, glycosidases, glycosyl transferases, ?greasy slides? of carbohydrate transporters and complimentary sugar-binding sites (?sugar tongs?). Carbohydrates typically interact with aromatic systems in a parallel orientation. In this study we present the first systematic computational three-dimensional scan of carbohydrate hydrophobic patches for the ability to interact via CH/pi dispersion interactions. The carbohydrates b-D-glucopyranose, b-D-mannopyranose and a-L-fucopyranose were studied in a complex with a benzene molecule, which served as a model of the CH/pi interaction in carbohydrate/protein complexes.

Klasifikace

  • Druh

    O - Ostatní výsledky

  • CEP obor

    CF - Fyzikální chemie a teoretická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)<br>Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů